Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Jagodzianki II

18 lipca 2009

jagodzianki - polskie bułeczki z jagodami

A jagody wszędzie wiszą,
Na szypułkach się kołyszą,
A tak każda pełna soku,
Że się prawie czerni w oku.

W końcu i ja doczekałam się leśnych jagód :) Żałuję, że nie tych zbieranych osobiście w jagodowym gaju w towarzystwie jagodowego króla i panien Borówczanek, jak mały Janek z dawnej lektury szkolnej ;) Niestety w moich okolicach nie ma lasów jagodowych i zawsze z nostalgią wspominam wakacje na Mierzei Wiślanej, gdzie w nadmorskich lasach roiło się od jagód i to wcale nie ryba była podstawą naszego menu, ale pierogi z jagodami :)
czytaj

Placki kalafiorowe

15 lipca 2009


pyszne chrupiące placki kalafiorowe

To właściwie mogłaby być kolejna propozycja do kwiatowej książki kucharskiej utworzonej na podstawie akcji zaproponowanej niedawno przez Pinkcake :) Bo kalafior to przecież też kwiat. I to jeden z tych najpyszniejszych :) Jedyną znaną mi złą stroną kalafiora jest zapach, który warzywo wytwarza podczas gotowania. Ale za to smak wynagradza po stokroć tę małą niedogodność ;) Kiedy przychodzi lato, kalafior pojawia się na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Czasem, kiedy dokucza upał i z niechęcią patrzę na mięso i inne treściwe dania, świeżo ugotowany i okraszony masełkiem z bułką tartą, stanowi pełnoprawny obiad. Ale najbardziej cieszę się, kiedy kawałek białej różyczki zostanie na drugi dzień i można go zrumienić na patelni i zjeść ze smakiem z kromką chleba z masłem :) Kalafiora dodaję też chętnie do wszelkich zapiekanek, warzywnych curry i sałatek. W moim kalafiorowym menu brakowało do tej pory tylko jednego - placków! :)

czytaj

Dżem truskawkowo-jagodowy z rumem

12 lipca 2009


domowy dżem truskawkowo-jagodowy z rumem

Nadrabiam zaległości truskawkowe z co najmniej dwóch lat :) Nie pamiętam już kiedy ostatnio mieliśmy taki wysyp truskawek w ogrodzie. Mimo marnego początku lata, deszczów, braku słońca i niepogody, codziennie (w gorszych wypadkach co dwa dni) przynoszę dużą misę, ogromnych, czerwonych i pachnących truskawek. Sądząc po stanie krzaczków, jezeli tylko będzie słońce, będą owocować pięknie jeszcze kilka tygodni. Wszyscy zdążyli już najeść się do syta świeżych owoców, ciast, pierogów i knedli z truskawkami, napić się koktajli, pora więc na truskawkowe przetwory :) Duża część owoców została zamrożona, bo nadal uważam, że najlepiej smakuje świeża, surowa truskawka, a resztę przerabiamy na dżemy.
czytaj

Lawenda i lawendowe ciasteczka

8 lipca 2009

lawenda i lawendowe ciasteczka

Za mną już pierwsze w tym roku lawendowe żniwa! :) Żniwa to może za dużo powiedziane, bo mamy w ogrodzie tylko trzy niewielkie krzaczki różnych odmian lawendy wąskolistnej - od bladoliliowej, o długich i wąskich kwiatostanach do ciemnofioletowej, gęstej i szybko rozwijającej się w urocze malutkie kwiatki. Ale marzy mi się, że kiedyś rozrosną się one w duży, wonny, liliowy łan, który będę mogła nazywać moją małą Prowansją :)
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Komentarze (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Strucla "gwiazda" z kremem czekoladowym

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Świąteczna strucla makowa - drożdżowa i krucho-drożdżowa
  • Jak zrobić pierogi z falbanką
  • Karp pieczony nadziewany pieczarkami
  • Śliżyki

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.