Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Schab z morelami

27 marca 2008

schab pieczony nadziewany morelami

Coś jeszcze z wielkanocnego stołu. Tym razem pieczyste. Pieczony schab nadziewany to taka rodzinna tradycja. Na świątecznym obiedzie nie może zabraknąć schabu ze śliwkami lub morelami, a od kilku lat zajmuję się tym osobiście (chociaż jestem specjalistką raczej od słodkich wypieków ;)), udoskonalając techniki pieczenia i przyprawiania. Nie mogę nie wspomnieć, że pomagają mi w tym bardzo znajome blogi kulinarne i Galeria Potraw, gdzie zawsze podpatrzę coś ciekawego, dodając do przepisu znanego w rodzinie od pokoleń nowy smaczek :)
czytaj

Mazurek krówkowy i daktylowo-orzechowy

23 marca 2008

mazurek krówkowy na kruchym cieście 

Mieszkanie wysprzątane, jedzenie przygotowane, święconka poświęcona, ubrania wyprasowane, jajka pomalowane... Tak, to już prawie święta :) Dziwne w tym roku, bo bardziej zimowe niż wiosenne, ale kiedy już gotowe są mazurki, nie można pomylić się które to święta :)
czytaj

Babeczki herbaciane

17 marca 2008

babeczki herbaciane na wywarze z herbaty

Jest to jeden z tych przepisów, które kiedyś wypatrzyłam w gazecie i zainteresowały mnie na tyle, że zostały wycięte i od tamtej pory czekają w zeszycie z przepisami na swoją kolej :) Bardzo chciałam sprawdzić, czy ciasto z dodatkiem herbaty rzeczywiście smakuje "herbacianie". Przede wszystkim, dzięki herbacie babeczki uzyskały piękny herbaciany kolor. Poza tym mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze o lekkim herbacianym aromacie. Ale uwaga - babeczki są dosyć suche (to pewnie skutek uboczny dodanej herbaty ;)), dlatego bardzo zyskują maczane w herbacie lub kawie albo przekrojone i posmarowane masłem lub marmoladą.
czytaj

Placki bananowe

15 marca 2008

najlepsze placki bananowe

Zaczęło się od Fetti i jej bananowego songu na patelni w Galerii Potraw :) Uwielbiam banany w każdej postaci, a że nie jadłam ich jeszcze w postaci placków, przepis wypróbowałam przy pierwszej nadarzającej się okazji. Placki są naprawdę pyszne - o bardzo delikatnej konsystencji i subtelnej bananowej słodkości. Mnie najbardziej smakują z jogurtem bałkańskim lub nisko słodzonym dżemem.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Chińskie pierożki dim sum z mięsem

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.