Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Torcik czekoladowo-orzechowy z pomadą śmietanową

24 lutego 2008

torcik czekoladowo-orzechowy z pomadą śmietanową

Czekoladowy weekend rozpoczął się już w czwartek, ale dopiero dzisiaj miałam okazję i czas by go świętować. Jak już pisałam w "strzelanej" zabawie w poprzednim poście, nie przepadam za czekoladą, nie jestem czekoladową smakoszką i trudno mnie namówić do poczęstowania się czekoladą gorzką. Ale kiedy tabliczka zamieni się w puszyste ciasto, chrupiące ciastka czy jedwabisty mus automatycznie staję się czekoladowym amatorem :) Jest tyle możliwości wykorzystania czekolady w kuchni, że można poświęcić o wiele dłużej niż weekend na sam wybór tego jednego jedynego przepisu do zaprezentowania. Ja zdecydowałam się tym razem na torcik czekoladowo-orzechowy z pomadą śmietanową.
czytaj

Ustrzelona! :-o

22 lutego 2008



A ustrzeliła mnie Anoushka zapraszając do zabawy, której regułami są:

1. podać linkę do osoby, która nas ”ustrzeliła”
2. zacytować na swoim blogu reguły zabawy
3. wpisać 6 nieważnych, śmiesznych rzeczy na swój temat
4. „strzelić” do następnych 6 osób
5. uprzedzić wybrane osoby wpisując post na ich blogu

Zaczęłam od owoców, bo ten "atak" od razu skojarzył mi się ze skeczem Monty Pythona o samoobronie przed atakiem świeżymi owocami ;)) "Zademonstruję wam jak się bronić przed napastnikiem uzbrojonym w świeży owoc" :)) Czuję się właśnie, jak zaatakowana garścią malinojeżyn i nie pozostaje mi nic innego jak ujawnić 6 śmiesznych/dziwnych rzeczy na swój temat :)

1. pierwszą już ujawniłam - uwielbiam Monty Pythona i najbardziej śmieszy mnie humor absurdalny :)
2. jestem uzależniona od radia - po wejściu do domu automatycznie włączam radio, radio służy mi jako budzik, malutki odbiornik radiowy mam nawet w łazience :)
3. nie lubię czekolady :) Tzn. lubię czekoladę w wersji przetworzonej - w ciastach, ciasteczkach, kremach lub musach, ale tabliczkę można zostawić w mojej obecności i być pewnym, że nie ruszę jej tygodniami
4. jestem zagorzałą kibicką skoków narciarskich :) Rzadko zdarza mi się opuścić transmisję w TV, a w czasie studiów w prawie każde ferie zimowe jeździłam z przyjaciółmi "na Małysza" do Zakopanego :)
5. w przeciwieństwie do innych uczestniczek zabawy - uwielbiam horrory! :) Najlepiej oglądane późno w nocy, samej w pokoju. Im bardziej się boję, tym horror jest lepszy :)
6. wolę podróżować autobusem niż pociągiem, bo zawsze boję się, że w pociągu zatrzasną się drzwi i nie zdążę wysiąść :)

W takim razie ja spróbuję ustrzelić Ptasię, Kuchareczkę, Joannę, Agatę, Malutę i Majanę :)
czytaj

Deser grecki

19 lutego 2008

deser grecki z jogurtem i orzechami w miodzie

A ja ciągle tęsknię do lata... Byłam bliska załamania, kiedy zamiast pierwszymi oznakami wiosny, ciepłym wietrzykiem i słońcem (no dobra, słońce było, ale wcale nie grzało :-/), weekend przywitał mnie śnieżycą i mrozem. Przyroda zdaje się wariować, bo tydzień temu widziałam w ogrodzie wychodzące z ziemi tulipany, a teraz znów ten mróz i śnieg :-/ Na szczęście udało mi się przetrwać ten nagły powrót zimy with a little help from my friends ;) a koniec weekendu spędziłam na wspominaniu zeszłorocznych wakacji, co zainspirowało mnie do wykonania deseru greckiego :)

czytaj

Chleb daktylowo-orzechowy

11 lutego 2008

słodki chlebek daktylowo-orzechowy

Chociaż przepis, który znalazłam w Kuchni żydowskiej z serii Z Kuchennej Półeczki, określa wypiek jako chleb, można go równie dobrze potraktować jako ciasto. Większość z Was zna i piecze chlebki bananowe - to właśnie taki rodzaj słodkiego chlebka w wersji daktylowej. W przepisie nie ma ani grama cukru, ale słodkawy smak nadają same daktyle. Upiekłam go po raz pierwszy i bardzo polecam - przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników drewnianą łyżką, a w efekcie mamy pyszne, wilgotne ciasto z orzechami, które można wykorzystać jako ciasto śniadaniowe (posmarowane masłem albo twarożkiem śmietankowym lub z plasterkiem sera koziego albo camemberta) albo deserowe.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Chińskie pierożki dim sum z mięsem

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.