Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Pierożki z makiem

4 lutego 2008

wigilijne słodkie pierożki z makiem

Pierożki z makiem są w moim domu tradycyjną potrawą wigilijną. Jakie było moje zdziwienie, kiedy dziś w zamrażalniku znalazłam małą paczkę z makowymi pierożkami! Jak to się stało?!? Uwielbiam je i zwykle wszelkie wigilijne pierogi znikają w ciągu świątecznego tygodnia, a te makowe w pierwszej kolejności :) Najwyraźniej kilka uchowało się od ugotowania i trafiło do lodówki, o czym zupełnie zapomniałam :) Ale nie ma tego złego - dzięki temu mogłam je sfotografować i zamieścić na blogu, bo w święta nie mam do tego głowy.
czytaj

Tortilla pszenna

31 stycznia 2008

meksykański chleb tortilla pszenna

"Tortilla Flat" Johna Steinbecka to jedna z moich ulubionych książek. Za każdym razem wprawiająca w dobry humor powieść o beztroskiej egzystencji "paisanos" - Danny'ego i jego przyjaciół, których jedynym zmartwieniem jest codzienne wynalezienie sposobu na zdobycie galonu wina (albo dwóch ;)), czemu towarzyszą filozoficzne rozmyślania na temat życia i jego różnych aspektów, zawsze kojarzy mi się z latami studenckimi i szalonymi imprezami z przyjaciółmi :) Kojarzy mi się również kulinarnie - z meksykańskimi plackami - tortillami.
czytaj

Czekoladowe ciastka Nigelli

26 stycznia 2008

ciastka czekoladowe lawa z płynną czekoladą w środku

Nie wiem jak Wy, ale ja mam już serdecznie dość zimy :( A raczej niekończącej się jesieni z wiatrem, deszczem, zimnem i pochmurnymi dniami. Tęsknię za światłem, słońcem, lekkim płaszczykiem i pantoflami :) I pewnie dlatego mam taką ochotę na czekoladę ostatnio. Czekolada zawiera przecież fenylotylaminę, która jest jedną z endorfin, a właśnie "poprawiacza humoru" mi teraz potrzeba.
czytaj

Ziarno kakaowca

24 stycznia 2008

ziarno kakaowca zanim stanie się czekoladą

Próbowaliście kiedyś czekolady w jej pierwotnej postaci? :)
Dostałam ostatnio trochę ziaren kakaowca i po raz pierwszy w życiu miałam okazję spróbować, jak smakuje czekolada, zanim stanie się słodką tabliczką. I smakuje... inaczej :) Test na kilku osobach, które najpierw próbowały ziaren, a dopiero później dowiadywały się co to jest, wykazał że tylko najwytrawniejsi czekoladowi smakosze zgadywali, że jest to coś czekoladowopodobnego. Rozgryzając ziarenko, najpierw czuć gorycz, a dopiero później czekoladowy posmak - jak przy stuprocentowej czekoladzie gorzkiej - tej najbardziej naturalnej z naturalnych :)
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.