Babeczki piernikowe z choinką

30 listopada 2017

babeczki piernikowe z waflową choinką z kremu maślanego

To już jutro - pierwszy dzień grudnia, początek meteorologicznej zimy i początek adwentowego odliczania. A wczoraj widziałam ciężarówkę z przyczepą wypełnioną po brzegi choinkami :) Nie wiem, czy też tak macie, ale wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia wstępuje we mnie dzieciak :) Cieszę się jak szalona na widok pierwszego śniegu i ulicznych, świątecznych światełek, potrafię przepaść na dziale z dekoracjami świątecznymi w markecie, oglądając z upodobaniem, nawet te najbardziej kiczowate, nie przepuszczę żadnej napotkanej kuli śnieżnej i cały grudzień słucham powtarzanych w kółko świątecznych piosenek. Takich babeczek też nie upiekłabym o żadnej innej porze roku ;) Patent z rożkiem waflowym zobaczyłam gdzieś na Instagramie i nie mogłam się powstrzymać! Takie waflowe choinki jak ulał pasują do piernikowych babeczek, oblanych lukrowanym śniegiem :)

Jeżeli nie lubicie bawić się z kremem i dekoracją choinek, można po prostu polukrować upieczone babeczki i ozdobić naturalnie (u mnie liście ostrokrzewu i jagody berberysu). Przed samymi świętami można upiec je dużo wcześniej i zamrozić albo przechować zawinięte w folię w suchym i chłodnym miejscu - w końcu to babeczki piernikowe, które lubią leżakować :)

babeczki piernikowe z waflową choinką z kremu maślanego

babeczki piernikowe z waflową choinką z kremu maślanego

Babeczki piernikowe z choinką:

250 g mąki,
1 szklanka maślanki,
1 szklanka cukru,
70 g masła,
2 jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
70 g bakalii (posiekanych orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej),
szczypta soli

choinki - 
12 małych rożków waflowych,
200 g masła,
1,5 szklanki cukru pudru,
barwnik spożywczy zielony,

lukier - 
2 szklanki cukru pudru,
kilka kropel soku z cytryny,
wrząca woda,

Maślankę i cukier umieścić w rondlu i gotować na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje i zbrązowieje. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać, aby rozpuściło się. Dodać przyprawę do piernika i wszystko jeszcze raz wymieszać.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą i solą. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mąki, a białka ubić na sztywną pianę.

Do mąki z żółtkami dodać ostudzoną masę maślankową, bakalie i wymieszać łyżką, po czym delikatnie wmieszać pianę z białek.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Przygotować foremkę do muffinek z 12 otworami, które wysmarować masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem. Piec 30-35 minut, aż babeczki ładnie wyrosną.
Upieczone wyjąć z formy i ostudzić. Można je upiec kilka dni wcześniej i przechować zawinięte w folię lub zamrozić.

Miękkie masło utrzeć na jasny krem. Dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. Stopniowo dodawać po kilka kropel barwnika spożywczego, do uzyskania pożądanego koloru.

Przygotować lukier - do przesianego cukru pudru dodać kilka kropel soku z cytryny i odrobinę wrzątku, ucierając do gęstej konsystencji.
Lukrem posmarować babeczki i położyć na każdej rożek waflowy.

Każdy rożek ozdobić kremem wyciskanym ze szprycy z tylką o przekroju małej gwiazdki. Powstałe choinki oprószyć cukrem pudrem.

babeczki piernikowe z waflową choinką z kremu maślanego

babeczki piernikowe z waflową choinką z kremu maślanego

6 komentarzy

  1. Komarko, takie arcydzieła to tylko u Ciebie 😍 Pięęęknie i pyyysznie. I super propozycja na Wigilię szkolną dla dzieciaków 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Rzeczywiście, dzieciom będą się podobać :) Trzeba je tylko wcześniej dobrze schłodzić, żeby krem nie był wszędzie ;)

      Usuń
  2. Cudne! Jak to zjeść? :) Świetny ten patent z wafelkami, do wykorzystania przy różnych innych ozdobach :)

    OdpowiedzUsuń