Schab po mazursku to mięso duszone, nie pieczone, a przez to soczyste i pełne smaku. Polecam je szczególnie tym, którzy nie znoszą wysuszonego na wiór w piecu mięsa schabowego. To, duszone w korzenno-winnym sosie śliwkowym na powidłach (najlepiej tych bez dodatku cukru) można przyrządzić na dwa sposoby - od razu podzielone na plastry w sosie lub w całości, z sosem podawanym oddzielnie. Wybrałam ten drugi sposób, bo schab jest tak samo smaczny na ciepło, jak i na zimno, więc można przygotować go wcześniej i podać na wielkanocne śniadanie, a później razem z sosem na obiad.
Jeżeli ktoś nie przepada za korzennymi smakami, na święta polecam też schab pieczony w maśle ziołowym - tak samo soczysty i smaczny.
Schab po mazursku:
(wg Kuchnia Warmii i Mazur)
1 kg schabu bez kości,
500 ml bulionu warzywnego,
200 ml wytrawnego czerwonego wina,
50 g masła (najlepiej klarowanego),
30 g powideł śliwkowych,
30 g bułki tartej,
4 goździki,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka mąki,
sól i pieprz
Umyte mięso natrzeć solą i pieprzem, włożyć do wrzącego bulionu warzywnego i obgotować, przewracając kilka razy. Wyjąć i osuszyć.
Na dużej patelni rozgrzać masło. Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Razem z masłem, mięso przełożyć do garnka lub rondla i posypać bułką tartą.
Pozostały, gorący bulion wymieszać z powidłami i cukrem, zalać tym mięso. Dodać goździki i ziele angielskie i dusić schab pod przykryciem na małym ogniu 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas trzeba odwracać mięso i sprawdzać, czy nie przywarło do dna.
Kiedy schab będzie miękki, dodać czerwone wino oraz mąkę, rozrobioną z kilkoma łyżkami bulionu lub wody. Wszystko doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze ok. 15 minut, aż sos zagęści się.
Podawać na ciepło lub zimno, pokrojony w plastry z sosem.
Cześć Agnieszko, obserwuję Twój blog już od jakiegoś czasu. Sama jestem blogerką i niedługo chciałabym wystartować z nowym projektem, powiązanym również częściowo z moim
OdpowiedzUsuńblogiem. Szczegółami chętnie się podzielę za 2-3 miesiące. Dlatego mam
ogromną prośbę: czy zdradzisz mi jaki jest Twój ulubiony kolor i czy
dominuje on w Twojej kuchni oraz jaki jest Twój ulubiony kształt?
Oczywiście jeżeli Twoi czytelnicy mają ochotę podzielić się taką
informacją, chętnie poczytam :-) pozdrawiam Justyna Pielech relaxtime.pl
W kuchni u mnie króluje biały i limonkowy i rzeczywiście bardzo lubię te kolory :) A kształt? Hmm, nigdy się nie zastanawiałam ;) Ale lubię spokojne, łagodne kształty, więc może być koło :) Pozdrawiam!
UsuńOczarowałaś mnie 😍 Rewelacyjny przepis na soczysty schab i do tego z powidłami własnej roboty. Śliwki z mięsem to duet doskonały! Biorę nawet w ciemno 😉
OdpowiedzUsuńPowidła własnej roboty zawsze najpewniejsze :) Ja też lubię to połączenie z mięsem, nawet nieśmiertelny schab nadziewany śliwkami suszonymi :)
UsuńWyszło przepysznie 😋 Będę do tego przepisu wracać.
Usuńprzepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSpróbuje choc niekoniecznie na Swieta bo u nas króluje jagnięcina z mięs. Ciekawie brzmi i wyglada.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam nie tylko od święta :)
UsuńPo 2 godzinach duszenia schab na pewno nie będzie soczysty. Kruchy owszem ale nie soczysty. To delikatne mięso, któremu wystarczy 45-50 minut.
OdpowiedzUsuńMój się dusił coś trochę ponad godzinę i był smakowicie soczysty, ale to był malutki, kilogramowy kawałek. Większy na pewno musiałby dusić się dłużej, ale wszystko zależy od rodzaju i wielkości schabu.
UsuńMmm, te korzenne smaki to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam też mięsa z owocowymi dodatkami :)