Trufle czekoladowo-cynamonowe

16 grudnia 2013

domowe świąteczne trufle czekoladowo-cynamonowe

Zdaje się, że orkan Ksawery na dobre przegonił zimę i boję się, że po raz kolejny zastaniemy ją dopiero około Wielkanocy ;) Może nie będzie białego Bożego Narodzenia, ale na pewno będzie miło, smacznie i świątecznie. Świąteczną atmosferę poczułam na dobre, kiedy (tradycyjnie, jak co roku z małym spóźnieniem ;)) upiekłam pierniczki. Teraz dawkuję ją sobie, powoli dokładając kolejne świąteczne dekoracje mieszkania, kolejne dania do świątecznego menu i kolejne składniki do świątecznej listy zakupów. W temacie świątecznych prezentów jestem prawie gotowa, ale na wypadek niespodziewanego gościa mam w zanadrzu pomysł na słodkie prezenty własnej roboty.

Nadal bezkonkurencyjne są nadziewane marcepanem śliwki w czekoladzie, ale równie smacznym i uroczym urozmaiceniem mogą być rozpływające się w ustach, trochę krówkowe w smaku, czekoladowo-cynamonowe trufelki. Dodatki do nich pozostawiam wyobraźni i Waszym upodobaniom. Ja postawiłam na kakao z domieszką cynamonu (w końcu cynamonu nigdy za wiele ;)), wiórki kokosowe i rozmigotane, jak światełka na choince, kolorowe, cukrowe kuleczki. Trufle można zrobić wcześniej, na przykład już teraz i przechować w zamkniętym pudełku w lodówce. Później wystarczy je tylko ładnie zapakować i obdarować kogoś bliskiego.

domowe świąteczne trufle czekoladowo-cynamonowe
domowe świąteczne trufle czekoladowo-cynamonowe

Trufle czekoladowo-cynamonowe:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
2 łyżeczki cynamonu,
150 g czekolady gorzkiej,
3 łyżki masła,
1/2 łyżeczki soli morskiej

dodatkowo - 
kakao w proszku,
wiórki kokosowe,
cukrowa posypka,
mielone lub drobno posiekane orzechy/migdały

Mleko podgrzać w rondelku, po czym dodać czekoladę połamaną na kawałki, cynamon i masło. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada rozpuści się całkowicie i masa zacznie gęstnieć.

Masę przelać do szklanej lub ceramicznej foremki i oprószyć solą morską. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Z zimnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą obtoczyć dokładnie w przygotowanych sypkich dodatkach.

domowe świąteczne trufle czekoladowo-cynamonowe
domowe świąteczne trufle czekoladowo-cynamonowe

20 komentarzy

  1. Cudowne! Zamierzam dzisiaj zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  2. AAAchh, zjadłabym takie<3 Na jednym by się nie skończyło...; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem coś o tym - na jednym się nie kończy nigdy ;D

      Usuń
  3. Czy mleko skondensowane ma być to zwyczajne, do kawy, czy może już to gęste (kajmak)? Dzisiaj zabieram się za robienie trufli, wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to mleko do kawy :) Tylko musi być słodzone.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję! W takie właśnie się zaopatrzyłam (w razie czego, gotowa na kilkugodzinne gotowanie :P) Pochwalę się, czy wyszło tak pięknie, jak Pani!
      Pozdrawiam serdecznie! A.

      Usuń
    3. Wyjdą na pewno! :) Nie są specjalnie skomplikowane w przygotowaniu :)

      Usuń
  4. dziękuję za przepis, w sam raz na prezent dla sąsiadów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyjęłabym chętnie taki pyszny prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też kulgam co roku :)))

    Komarko, mogłabyś mi podlinkować miejsce/nazwę tego paska społecznościowego, który masz pod każdym postem? Nie wiem, gdzie to znaleźć, a chcę sobie zamontować.

    Pozdrowienia ciepłe!

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, ależ mają cudną konsystencję... Zjadłabym sobie taką kuleczkę (albo dwie) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne trufelki! Coś idealnego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o my god!!!! obłędne...zjadłabym wszystkie a potem chorowała tydzień z przejedzenia...ale za to z jaka błogością:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Trufle są boskie, moja córka twierdzi, że są tak dobre, że nie można ich nie jeść:) Dziś zrobiłam wersję z orzechami laskowymi w środku (wcześniej podpieczonymi na patelni i pozbawionymi ciemnej skórki) i obtoczone zmielonymi orzechami laskowymi. Z masą bardzo dobrze się pracuje. Polecam, naprawdę pyszne, również jako słodki prezent.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapitalne zdjęcia!!! Rewelka! Nic dodać nic ująć!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy biała czekolada zamiast gorzkiej też się nada? W tym roku mam ochotę na białe trufle! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, ale z białą czekoladą z tego przepisu będą bardzo bardzo słodkie :) Jeżeli chcesz użyć białej czekolady, musisz zamienić mleko skondensowane słodzone na niesłodzone albo na śmietankę kremówkę (30 lub 36%).

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! Masa na mleku skondensowanym już się chłodzi, ale jesli faktycznie będzie bardzo słodka, to będę miała nauczkę i następnym razem zmodyfikuje mleko skondensowane do śmietanki.
      Myślałam o tym, ale stwierdziłam, ze smietanka tak nie zgęstnieje... mój błąd.
      Czy jeśli gorzką czekoladę również zrobiłabym ze śmietanką to trufle wyszłyby bardziej wytrawne?

      Usuń
  13. Mniam, mniam :3. Gdybym je tylko miała teraz przy sobie...

    OdpowiedzUsuń