Sernik fiołkowy

28 kwietnia 2013

kremowy sernik fiołkowy ze świeżymi kwiatami fiołka

Kiedy w tamtej wiosny upiekłam fiołkowy tort, w głowie miałam już myśl, że za rok będzie sernik. Nie ciężki, twarogowy, ale lekki i bardzo kremowy z puszystego, śmietankowego serka, z ekstraktem z fiołkowych płatków, gotowanych w słodkim winie. Śnieżnobiały, lśniący wierzch, to nałożona pod koniec pieczenia i ścięta pod wpływem ciepła polewa z kwaśnej śmietany z dodatkiem cukru pudru. Jeszcze tylko garść świeżych, pachnących fiołków do dekoracji wieńczącej dzieło. A za rok będzie.... ;)

kremowy sernik fiołkowy ze świeżymi kwiatami fiołka
kremowy sernik fiołkowy ze świeżymi kwiatami fiołka


Sernik fiołkowy:

spód - 
100 g herbatników,
3 łyżki stopionego masła

masa sernikowa -
700 g serka śmietankowego,
4 duże jajka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka słodkiego białego wina,
1/2 szklanki płatków fiołków

polewa - 
1 szklanka kwaśnej śmietany,
2 łyżki cukru pudru,
garść świeżych, całych fiołków do dekoracji

W małym rondlu wymieszać wino i płatki fiołków. Zagotować, po czym gotować na małym rondlu, aż płyn zredukuje się (przynajmniej o połowę) i uzyska konsystencję marmolady. Ostudzić.

Herbatniki zmielić i wymieszać ze stopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć pergaminem i ułożyć spód z herbatników. Schłodzić.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Serek śmietankowy zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i winny, fiołkowy wywar razem z płatkami. Wszystko wymieszać raz jeszcze. Masę sernikową wylać na schłodzony spód z herbatników. Piec godzinę. Wyjąć z piekarnika na 30 minut (sernik nie rośnie, więc nie obawiajcie się, że opadnie :)). W tym czasie wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem i rozsmarować na serniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, aby polewać ścięła się. Po upieczeniu i ostudzeniu, chłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi kwiatkami fiołka.

kremowy sernik fiołkowy ze świeżymi kwiatami fiołka
kremowy sernik fiołkowy ze świeżymi kwiatami fiołka

35 komentarzy

  1. Patrzę i patrzę i napatrzeć się nie mogę! Wygląda cudnie, bajecznie, brak słów :) Nigdy nie jadłam takiego sernika, mogę tylko domyślać się jak dobrze musi smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja pierniczę , Komarko arcydzieło to jest

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe motylkowe ciacho! Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Komarko, jaki wspaniały sernik! No cudo fiołkowe!:)
    Koniecznie muszę kiedys go upiec, to bedzie teraz moje wielkie marzenie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny, domowy i naturalnie ozdobiony. Marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędny :) Aj czemu nie mam fiołków ....

    OdpowiedzUsuń
  7. Jetseś fiołkową wróżką. Pięknie. Aż poszukam ich , a ja czekam na dawkę chabrów.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak samo cudowny jak tort, już wiem co ja zrobię za rok.. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to arcydzieło nie sernik. wygląda tak zjawiskowo, że aż bałabym się go zjeść, żeby nie zburzyć efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik idealnie prezentuje się w fiołki odziany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny ten serniczek :) niedługo mam urodziny, to może taki torcik upiekę :) na pewno zrobi furorę :)

    Masz ochotę na wzajemną obserwację? :)
    Jeśli tak to zapraszam do siebie,
    Renews xxx

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda nieziemsko! jesteś królową fiołków :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu mnie zatkało. Chcę taki na swój ślub. Żadne torty, chcę taki sernik, o!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest fantastyczny, mam jednak pytanie techniczne, jak szybko fiołki "zdychają" na takim cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej dekorować tuż przed podaniem, ale na cieście trzymanym w lodówce wytrzymają w stanie zadowalającym do 2 dni.

      Usuń
    2. Dziękuję - zakochałam się w Twoim blogu - szczególnie w tej części fiołkowej - jest bardzo inspirująca.

      Usuń
  15. jest piękny, szkoda by mi było go kroić a co dopiero jeść! takie małe dzieło sztuki :)) zapraszamy do nas! dopiero zaczynamy ale z pasją, a dzisiaj u nas ule wypełnione skondensowanym mleczkiem !

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie - smakuje pewnie też wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przecudny. Faza fiołkowa trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspanialy. naprawde dzielo sztuki...

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje pytanie jest może trochę głupie, no ale... Czy kupne fiołki (np takie http://www.sklep.swiatkwiatow.pl/go/_info/?user_id=155&lang=pl) po urośnięciu też będą nadawały się do jedzenia?
    Bo u mnie naturalnie rosnących fiołków znalazłam tylko 5 :( A te ciasta z fiołkami nie mogą mi wyjść z głowy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest dokładnie ten gatunek fiołka :) Bardzo się rozrasta, więc z tych kilku fiołków będziesz za parę lat ładne poletko :)

      Usuń
  20. Wygląda obłędnie! Wspaniałe zdjęcia!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Co wpis, to kolejne fiołkowe cudo. Dlaczego elfy w bajkach nie zajadają się fiołkami? Pasowałyby idealnie;]Bardzo piękny i bardzo magiczny sernik.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow ! Jestem pod wielkim wrazeniem !

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. cudne cudne cudne jestem Twoim wielkim fanem:)) po prostu urzekające

    OdpowiedzUsuń
  24. Coś cudownego, sernik jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Prze-cu-dow-ny! Idealny na ślubne inspiracje :) Wesele z taką słodką oprawą - marzenie...

    OdpowiedzUsuń