Dyniowe tiramisu

4 listopada 2012

tiramisu dyniowe z kremem dyniowym i mascarpone

Przetarłam oczy ze zdumienia i dwukrotnie sprawdziłam datę mojego ostatniego wpisu. Prawie miesiąc!?! Przekonana byłam, że minął najwyżej tydzień, może półtora. W tym czasie zdążyłam przenieść się do mojego całkiem nowego mieszkania, odczarować surowe, jeszcze trochę obce ściany i tchnąć w nie, kawałek po kawałku siebie, ugościć zastępy przyjaciół, dla których z dziką radością gotowałam i piekłam ich ulubione przysmaki w nowiutkiej kuchni, a także odchorować moje coroczne "około pierwszolistopadowe" przeziębienie :) Mimo całego zamieszania, nie zapomniałam w tym roku o dyni i chociaż festiwalowe dni niestety dobiegły końca, mam dla Was kilka smakowitych "pofestiwalowych" dyniowych propozycji.

Na słodki powrót mam tiramisu, a dokładniej wariację na temat tiramisu - z korzennym kremem dyniowym i bezpiecznym (dla wszystkich bojących się surowego jajka), "bezżółtkowym" kremem mascarpone. Listopad nastraja Was mało pozytywnie? Spróbujcie dyniowe tiramisu ;)

tiramisu dyniowe z kremem dyniowym i mascarpone

Dyniowe tiramisu:
(na podstawie Better Homes&Gardens)
 
1 opakowanie biszkoptów Savoiardi,
1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej kawy,
1 łyżeczka syropu karmelowego lub waniliowego (opcjonalnie),
3 łyżki czystej wódki

krem dyniowy:
3/4 szklanki dyniowego puree,
1/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
szczypta soli

krem mascarpone:
250 g serka mascarpone,
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%,
1/4 szklanki cukru,
świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Kawę wymieszać z wódką i syropem. Foremkę wyłożyć folią (jeżeli będziecie chcieli przełożyć deser później na inne naczynie. Jeżeli jest to ceramiczna foremka, w której można również podać tiramisu, nie trzeba jej wykładać folią). Połowę biszkoptów zamaczać w kawie i ułożyć z nich warstwę na spód.

Dyniowe puree wymieszać z cynamonem, imbirem i solą. Śmietankę ubić z cukrem na krem i delikatnie połączyć z dynią. 2/3 kremu dyniowego wyłożyć na biszkopty. Drugą połowę biszkoptów zamaczać w pozostałej kawie i ułożyć z nich warstwę na kremie dyniowym. Wyłożyć pozostałą część kremu dyniowego i rozsmarować na biszkoptach.

Schłodzoną śmietankę na krem mascarpone ubić z cukrem na krem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na biszkopcie i kremie dyniowym. Foremkę z tiramisu zawinąć w folię i chłodzić w lodówce kilka godzin.
Przed podaniem tiramisu oprószyć zmieloną gałką muszkatołową.

tiramisu dyniowe z kremem dyniowym i mascarpone
tiramisu dyniowe z kremem dyniowym i mascarpone

22 komentarze

  1. zatkało mnie, dyniowe tiramisu? wow! ja chcę, chce teraz!

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mamy kolejny słodki pomysł na wykorzystanie dyniowego puree, choć mojego już chyba tyle nie zostało.

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis, dyniowego tiramisu jeszcze nie jadłam i muszę koniecznie to zmienić, zwłaszcza że czeka na mnie jeszcze kilka dyń do przerobienia:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach! Uwielbiam testować różne wersje tiramisu! Ale że można zrobić dyniowe - na to nie wpadłam!!! Dziękuję Komarko - jak dla mnie obowiązkowy deser do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, ze znow jestes :)
    A tiramisu bardzo niebanalne. Wyglada cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie, że znowu jesteś :). A na takie dyniowe tiramisu się zapisuję :). Odlot!

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, nie wiem czy to nie dobry pomysł na przekonanie się do dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    Nie dawno znalazłam Twojego bloga i jest świetny!!!
    Szczególnie mnie zaimsirowały posty o fiołkach:)
    Dlatego chciałam zatytać w najświeższym temacie bo ostatni o fiołkach chyba jest z 2011 roku.
    Aby mieć fiolki to trzeba czekać aż do wiosy-a przed nami zima.
    Dlatego zaczęlma sie zastanawiać czy można wyhodować je w domu? Masz tego rodzaju doświadczenie? lub może polecisz"coś" gdzie zajadetego typu informację? Trochę sperałam po necie ale nic nie znalazłam - tylko nasionka które mozna kupić:)
    http://www.nomi.pl/pl-PL/produkt/439425/2812/Fiolek/Fiolek_wonny_Sweet_Violet_nasiona

    czekam na Twoją odpowiedz:)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, szczerze mówiąc nie wiem, bo nie mam doświadczenia w hodowaniu fiołków w doniczkach. Co roku na wiosnę zbieram je w ogrodzie i chyba cały ich urok w tym, że są sezonowe :) Pewnie możliwe jest posadzenie ich do doniczki w domu, ale żeby użyć ich w celach kulinarnych, musiałabyś mieć tych doniczek sporo, bo z jednej kępki będą pojedyncze, malutkie kwiatki. Ja radziłabym jednak czekać do wiosny - te wiosenne są najpiękniejsze :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. To cudowny czas gdy nowe mieszkanie staje się NASZYM DOMEM , gdy nami przesiąka , gdy jest już nas pełne ... a tiramisu przesiąknięte dynią - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja lubię przepisy "bez pieczenia" odkąd mój piekarnik umarł zabierając ze sobą wszystek prąd z kuchni... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zagladałam, zaglądałam do Ciebie, aż się doczekałam ;) pomysł na tiramisu bardzo oryginalny! Życzę przemiłego czarowania w nowym gniazdku! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. a u Kuzyneczki Wróżki prawdziwe czary , kurcze tiramisu dyniowe , Wow

    OdpowiedzUsuń
  13. O, dyniowe tiramisu, super! Ciekawa jestem jak by mi posmakowało,ale z pewnością bardzo.:)
    Wygląda pysznie.
    Komarko, gratuluję nowego mieszkania! :))
    Niech Ci się dobrze mieszka.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja chcę! Ja żądam! Czy możliwa jest wysyłka DHL?? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kusi smakiem to tiramisu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo oryginalny, świetny pomysł! Koniecznie do wypróbowania:-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nawet bym nie przypuszczala,ze tiramisu moze byc dyniowe...a na Twoich zdjęciach wygląda tak smakowicie, że zaczyna mi się ten pomysł podobać:) !

    OdpowiedzUsuń
  18. bo to niestety nie jest tiramisu, nie ma nic wspolnego z typowym włoskim ciastem, to jedynie wariacja na jego temat, choć moze być naprawdę niezłe.....

    OdpowiedzUsuń