Tarta serowo-truskawkowa z czekoladą

28 czerwca 2011


tarta truskawkowa z kremem serowym i czekoladą

Poszukując doskonałej tarty truskawkowej chyba odnalazłam właśnie ideał. Chyba, bo zawsze zachowuję sobie odrobinę niepewności, z nadzieją, że jednak wszystko co najlepsze jeszcze przede mną ;) Prawda jest taka, że próbowałam wiele tart z truskawkami - kruchych, kremowych, budyniowych - tych zapiekanych i takich, których kruchy spód wypełniało nadzienie tężejące w lodówce. Ze świeżymi, słodkimi truskawkami wszystkie smakowały dobrze, ale do doskonałości brakowało im jednego elementu. Teraz już wiem, że była to czekolada :) 

Nie potrzeba jej wiele, bo truskawki grać muszą tu pierwsze skrzypce. I tak jak odrobina kakaowej słodyczy czekoladowego fondue wystarczy do uszlachetnienia smaku świeżej truskawki, tak rozpuszczona czekolada, rozsmarowana cienką warstwą na kruchym spodzie tarty dopełnia harmonii smaków. Spełnia jeszcze jedną rolę - oddziela ciasto od mokrego nadzienia, dzięki czemu tarta jest krucha nawet na drugi dzień. Kremowy serek (pasuje każdy śmietankowy, ja dodałam śmietankowego Ostrowii), jak miękka poduszka dla owoców, dodaje deserowi delikatności. Jeszcze tylko mały czekoladowy make-up dla truskawek i można delektować się do woli :)

tarta truskawkowa z kremem serowym i czekoladą


Tarta serowo-truskawkowa z czekoladą:(na podstawie przepisu z Baking Bites)

ciasto -
1 1/4 szklanki mąki,
1 żółtko,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
120 g zimnego masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
szczypta soli

nadzienie -
300 g kremowego serka śmietankowego,
2 łyżki śmietanki kremowej,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

50 g czekolady deserowej + kilka kostek do dekoracji,
1/4 szklanki śmietanki kremowej,
1 łyżka masła

ok. 500 g truskawek

Zimne masło posiekać z przesianą mąką, żółtkiem, śmietaną, cukrem pudrem i solą. Dodać wanilię i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić wysmarowaną masłem formę do tarty (średnica ok. 24 cm) i ponakłuwać widelcem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Piec spód około 15 minut, aż ładnie się zarumieni. Musi być dobrze wypieczony, ponieważ nie będzie pieczony ponownie z nadzieniem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i masło i wymieszać do powstania jednolitej masy. Czekoladę rozsmarować na upieczonym i wystudzonym spodzie tarty. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Serek śmietankowy zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietankę i wanilię i wszystko jeszcze raz zmiksować. Krem serowy rozsmarować na spodzie.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry. Ułożyć na kremie serowym. Pozostałe kostki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić wierzch tarty.

tarta truskawkowa z kremem serowym i czekoladą

39 komentarzy

  1. Jejciu jaka ona piękna jest! Bardzo dekoracyjna, elegancka i po prostu musi być wyśmienita!
    Śliczne zdjęcia :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak pięknie i równo ułożone te truskawki! podziwiam Cię za cierpliwość, ja zawsze tak równo zaczynam, a za chwilę robię "nieład twórczy" jak zawsze:))) pięknie! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna! Szkoda, że u mnie coraz ciężej o dobre truskawki, bo z chęcią bym ją zrobiła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet w cukierni takich cudów nie mają :) Przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ona piękna... Nie mam cierpliwości, by tak ładnie układać truskawki. Nie raz próbowałam. Gratuluję (i zazdroszczę)! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mogę oderwać oczu od tej pysznej tarty! Wygląda obłędnie pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna, idealne zwieńczenie sezonu truskawkowego :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada idealnie! Uwielbiam i czekolade, i truskawki, wiec mysle, ze w tej tarcie bym sie zakochala :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam i bardzo polecam, bo to jedna z najlepszych słodkich tarta jakie do tej pory jadałam :)
    A to koncentryczne układanie truskawek to bardzo relaksujące zajęcie mimo wszystko ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. tak , tak Wróżka komarka 2 razy machnęła różdżką i bach truskawki tak się ułożyły równiutko:D
    Piękna tarta , oj piękna i jeszcze tak chwalona, a truskawek jak na lekarstwo u mnie juz :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie ułożone truskawki - podziw pełen. Ave!

    OdpowiedzUsuń
  12. jest piękna! idealna! jak Ci nie było szkoda rozkroić? ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała, aż nam ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie, idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale cudo.
    I te truskawki tak ładnie poukładane.
    Rozmarzyłam się o niej.
    Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ lubię soczystą czerwień truskawek dopełnioną gładką poduszeczką kremu... A wszystko otoczone kruchością ciasta i dopełnione czekoladową nutą. Tak. W chwilach konsumpcji cuda jak to jestem w raju. ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Sezon truskawkowy trwa, a tu taka piękna tarta, wpisuję sobie na liste oczekiwań :)

    www.slodkiislony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. alez cudna:) wspaniale smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeśli to faktycznie idealna tarta truskawkowa (a tak wygląda) to muszę jej koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  20. pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje.
    Ja jeszcze nie znalazłam idealnej tarty z truskawkami (:
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Twoja tarta wygląda nieziemsko! Idealne ułożenie truskawek i udekorowanie czekoladą. Na pewno spróbuje, jak tylko... zakupię naczynie do tarty:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. mmm, taka rozpływająca się w ustach! pysznie wygląda i muszę się szybko przekonać na własnej skorze, czy smakuje tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tarta zrobiła na mnie takie wrażenie że od razu musiałam ją wypróbować! jest przepysznie wyśmienita i sprawia że można odpłynąć w truskawkowym niebie:D po prostu cudo!
    Pozdrawiam i gratuluje przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudownie wygląda, wykwintnie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oszlajeje zaraz na widok Twojej tarty!
    Tarta krola warta ;D
    wyglada bosko! :)

    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda po prostu cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. cudownie wygląda ;)
    fantastyczne zdjęcia!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie mogę napatrzyć się na te apetyczne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  29. i pomyśleć, że akurat pożyczyłam znajomej formę do tarty! :(

    OdpowiedzUsuń
  30. tarta rozpływa się w ustach :) zdjęcia do zjedzenia :) skoro taka pyszna, pokuszę się niedługo o powtórzenie Twojego sukcesu, jesli można :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja zrobiłam tą tartę z jagodami i malinami. Na drugi dzień z lodówki była przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Rany, jakie to piękne!!! Zapisuje do wypróbowania;-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Oprócz tego, że zgadzam się iż jest cudowna to mam dwa pytania:) na jakie owoce najlepiej zamienić truskawki? Z tych aktualnych może borówki? i Jakiego serka najlepiej użyc? Dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Marto, wszystkie owoce jagodowe będą tu pasować. Mogą być maliny, jeżyny, jagody, borówki itp. :)
    Używałam serka śmietankowego Ostrowia do niej, ale może być inny naturalny kremowy - Philadelpia, Bieluch albo Mleczna Dolina z Biedronki. Pozdrawiam i już życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo dziękuję za szybką odp i za smacznego:)

    OdpowiedzUsuń