Persymona

14 listopada 2007

owoc persymony

Dziś tylko mały owocowy portrecik :) Pojawiła się w naszych sklepach już w październiku i kusi intensywnie pomarańczową błyszczącą skórką z półek owocowo-warzywnych stoisk w marketach. Persymona, znana też jako kaki, szaron, jabłko orientu, hurma wschodnia, uprawiana jest w ciepłych regionach Azji. Ma bardzo słodki miąższ o prześlicznym przekroju - delikatne, prawie przezroczyste gniazda nasienne układają się w kształt gwiazdki, dlatego owoc świetnie nadaje się do dekoracji deserów. Mnie kojarzy się z jesienią. Jeszcze nigdy nie pokusiłam się o przetworzenie jej w jakikolwiek sposób, ale kiedyś na pewno to zrobię. Na razie upajam się kształtem i kolorem, a potem chrupię persymonę na surowo :)

owoc persymony

4 komentarze

  1. Och, ja też je uwielbiam. Dokładnie w takiej samej postaci :) A znam pod nazwą kaki i szaron.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! Lubię fotografie surowych warzyw i owoców, nieprzetworzonych produktów, tak samo jak smaki "pierwotne".
    Ach! chciało by się zobaczyć ten przekrój. Ale tak ładnie to opisałaś, że mam go prawie na widelcu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony owoc. Lubię zanurzyć jej kawałek w winie typu szampan. Wspaniale nawzajem przenikają się smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Jadam już od ok. 6 lat :)

    OdpowiedzUsuń