Ciasto rabarbarowo-kukurydziane

3 czerwca 2020

ucierane ciasto rabarbarowo-kukurydziane

Sezon na ucierane, biszkoptowe ciasta z owocami sezonowymi można uznać za otwarty. Z niecierpliwością czekam na pierwsze truskawki z ogródka i jagody kamczackie, które już pojedynczo dojrzewają na krzaczkach. Póki wpadnę w letni wir truskawkowo-jagodowych szaleństw, to rabarbar z powodzeniem umila mi to oczekiwanie. Drożdżówka z rabarbarem, rabarbarowy kompot i ciasto ucierane, kolejne w tym sezonie serwuje kuchnia.

Tym razem sięgnęłam nostalgicznie do książki Nigelli i z kultowej "Jak być domową boginią" wygrzebałam przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem na mące kukurydzianej. Bardzo dobre ciasto w sam raz do popołudniowej herbaty lub kubka kawy - nie za słodkie, puszyste i z małym prawdopodobieństwem powstania zakalca (co w ciastach ucieranych z owocami jest bardzo ważne), bo nadmiar soku z rabarbaru skutecznie wchłonie mąka kukurydziana.

ucierane ciasto rabarbarowo-kukurydziane

ucierane ciasto rabarbarowo-kukurydziane

ucierane ciasto rabarbarowo-kukurydziane

Ciasto rabarbarowo-kukurydziane:
(wg Nigella Lawson - "Jak być domową boginią")

300 g drobnego cukru,
150 g mąki pszennej,
155 g mąki kukurydzianej,
2 duże jajka,
125 g miękkiego masła,
250 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego),
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/4 łyżeczki soli,
500 g rabarbaru

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Umyty rabarbar pokroić na półcentymetrowe kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać ze 100 g cukru. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
Jajka rozkłócić widelcem i wymieszać z ekstraktem waniliowym.

Masło utrzeć z resztą cukru (200 g) na jasny, puszysty krem. Bez przerwy ucierając, dodawać stopniowo mieszaninę jajeczną. Na zwolnionych obrotach miksera dodawać składniki sypkie, na przemian z jogurtem do połączenia składników (nie mieszać zbyt długo).

Na końcu dodać do ciasta rabarbar razem z cukrem i sokiem i delikatnie wszystko wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
Piec około 60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

ucierane ciasto rabarbarowo-kukurydziane

ucierane ciasto rabarbarowo-kukurydziane

2 komentarze

  1. Piękne zdjęcia, kuszące ciasto 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. To już nawet nie jest ciasto, a już tort! Wygląda rewelacyjnie i pewnie jeszcze lepiej wygląda. Jesteśmy ciekawi smaku tego wypieku. Na pewno byłby idealny jako tort na dzień dziecka.

    OdpowiedzUsuń