Cytryny w syropie malinowym

26 września 2019

cytryny w syropie malinowym do herbaty na przeziębienie

To już ten czas, kiedy oficjalnie możemy mówić o jesieni, choć ona w tym roku przyszła dużo wcześniej. Przygotowani na sezon grypowy? I ten przeziębieniowo-anginowy? Mam nadzieję, że tak jak ja, takiego sezonu na jesień i zimę nie planujecie :) Wiem, że nie jest łatwo bronić się przed wirusami, kiedy leje, wieje i wszyscy wokół kichają, ale ja mam na to swoją tajną broń. Nie znoszę łykania tabletek, syropów, probiotyków, suplementów diety, więc do sezonu zimowego przygotowuję się już od wiosny. Zaczynam od syropu z młodych pędów sosny, później warzę syrop z kwiatów bzu czarnego, na koniec lata robię zapas korzennego syropu z owoców bzu czarnego na miodzie (zamiennie robię go na bazie równie zdrowego soku z aronii). Ostatnią w tym roku magiczną miksturą na zdrowie są cytryny w syropie malinowym.

Koniecznie trzeba wybrać do tego ekologiczne, niewoskowane cytryny, bo pakujemy je do słoika razem ze skórką z jej cennymi, zdrowotnymi olejkami eterycznymi. Zalane gorącym syropem malinowym będą super dodatkiem do zimowej herbaty na początki przeziębienia lub rozgrzewkę w mroźne dni. Na zimno też są świetne, bo rozcieńczone z wodą staną się bazą malinowej lemoniady. No i jeszcze coś (w końcu święta Bożego Narodzenia już za 3 miesiące!) - ładnie udekorowany słoiczek cytryn w syropie malinowym może być fajnym jadalnym prezentem pod choinkę.

cytryny w syropie malinowym do herbaty na przeziębienie

cytryny w syropie malinowym do herbaty na przeziębienie

cytryny w syropie malinowym do herbaty na przeziębienie

Cytryny w syropie malinowym:

syrop malinowy -
3 szklanki malin (po sezonie mogą być mrożone),
cukier - 2/3 szklanki na każdą szklankę uzyskanego z malin soku,

2-3 ekologiczne, niewoskowane cytryny

Maliny przełożyć do rondla lub garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż puszczą sok i całkowicie się rozpadną.

Maliny przecedzić przez bardzo gęste sitko lub sitko wyłożone kilkukrotnie gazą. Maliny zostawić na sicie, delikatnie dociskając do czasu, aż sok całkowicie przecedzi się. Nie mieszać i nie przecierać malin intensywnie, w przeciwnym razie syrop nie będzie klarowny.

Sprawdzić ilość uzyskanego soku na szklanki i przelać go do czystego garnka. Na każdą szklankę soku dodać 2/3 szklanki cukru. Sok z cukrem podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, po czym gotować jeszcze 5-7 minut.

Cytryny sparzyć i dobrze wyszorować. Pokroić je w plasterki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Zalać gorącym syropem, aby cytryny w słoiku były całkowicie pokryte. Zamknąć pokrywkami i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

cytryny w syropie malinowym do herbaty na przeziębienie

cytryny w syropie malinowym do herbaty na przeziębienie

3 komentarze

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.