Markizy z kremem rabarbarowym

22 maja 2019

markizy z kremem rabarbarowym z pieczonego rabarbaru

To moje nowe odkrycie - krem rabarbarowy z pieczonego rabarbaru :) Mimo, że jest to krem maślany, daję słowo, że smakuje jak lody rabarbarowe! Pierwszy raz robiłam go do kruchych, przekładanych ciastek z przepisu Yotama Ottolenghi i na pewno nie ostatni, bo od razu zamarzył mi się przełożony nim np. biszkoptowy tort rabarbarowy albo tarta. Polecam Wam - naprawdę świetny!

Ale wracając do ciastek (w końcu to one są gwiazdami w tym wpisie ;)), to delikatne i bardzo kruche ciastka budyniowe (dodaje się do nich budyń w proszku), składane w markizy przekładane wychwalanym przeze mnie wcześniej pysznym, różowym kremem rabarbarowym. Ładnie zachowują kształt podczas pieczenia, więc można ozdobić je dowolnym wzorkiem, wyciskanym np. stemplem do ciastek, ozdobnym wałkiem do ciasta albo, jak w oryginalnym przepisie - po prostu widelcem. Nie rumienią się mocno w piekarniku i takie jasne właśnie mają być - wtedy wyglądają wyjątkowo urodziwie z różowym nadzieniem.

markizy z kremem rabarbarowym z pieczonego rabarbaru

markizy z kremem rabarbarowym z pieczonego rabarbaru

markizy z kremem rabarbarowym z pieczonego rabarbaru

Markizy z kremem rabarbarowym:
(wg Yotam Ottolenghi i Helen Goh - Słodko)

ciastka budyniowe - 
175 g mąki pszennej,
170 g miękkiego masła,
65 g budyniu waniliowego w proszku,
65 g cukru pudru,
szczypta soli

krem rabarbarowy - 
1 krótka łodyga różowego rabarbaru,
65 g miękkiego masła,
110 g cukru pudru,
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotować krem rabarbarowy - rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Rabarbar pokrojony w małe kawałki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut, aż będzie miękki. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzony, pieczony rabarbar przełożyć do miski malaksera. Dodać sol z cytryny i zmiksować na puree. Dodać masło i cukier puder i miksować około 2 minuty, aż krem będzie gęsty i puszysty.
Gotowy krem przełożyć do czystej miski i schłodzić w lodówce, aby stężał. Krem można przygotować dzień wcześniej.

Przygotować ciastka - mąkę wymieszać z budyniem w proszku, cukrem pudrem i solą. Dodać masło i zagnieść jednolite ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Z ciasta uformować 30 kulek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem zanurzonym wcześniej w mące, aby na cieście odcisnęły się wyraźne linie.

Piec ciastka 25 minut i upieczone zostawić na blasze do ostygnięcia.

Złożyć markizy - nałożyć schłodzony krem rabarbarowy pomiędzy dwa ciastka, składając je rowkową stroną na zewnątrz.

Markizy przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.

markizy z kremem rabarbarowym z pieczonego rabarbaru

markizy z kremem rabarbarowym z pieczonego rabarbaru

6 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Ciasteczka wyszły pyszne. Wszyscy zajadali 🙂

      Usuń
  2. Dobre~!!!! Ja bym dodała mniej masła do kremu.Świetny pomysł,akurat sezon.Ja do tej pory robiłam z rabarbaru ciasto albo kompot.Dziękuję!


    Chomik

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam te ciastka, ale bez kremu. Rzeczywiscie sa bardzo kruche, na szczescie nie sa za slodkie. Ciasto rozwalkowalam cienko, wiec nie byly takie grube jak na zdjeciu :) Trzeba pamietac, ze te ciastka nie urosna za bardzo podczas pieczenia, bo nie ma w nich proszku do pieczenia czy sody. To ciasto lepilo sie ciezej i dluzej niz tradycyjne kruche ciasto, bo nie ma w nim jajka czy jogurtu/smietany.

    Moze innym razem zrobie z innym budyniem, np. smietankowym. Co do rabarbaru, moze nie trzeba go najpier piec, a ''usmazyc'' z odrobina wody i cukru, aby tylko troche zagotowac. Potem go zblendowac. Po co tak dlugo miec wlaczony piekarnik (najpierw pieczenie rabarbaru, a potem czekanie na wyrobione surowe ciasto i formowanie ciastek)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja je zrobiłam jako pierwsze zaraz po kupieniu książki "Sweet" i.....mnie rozczarowały. Same ciasteczka znałam (piekę podobne,ale z mąką kukurydzianą zamiast budyniu),ale krem jak dla mnie zdecydowanie był za słodki.

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.