Babka orzechowo-kawowa

11 grudnia 2018

babka orzechowo-kawowa z orzechową chrupiącą kruszonką

Przez chwilę zrobi się tutaj bardzo orzechowo :) Orzechy muszą znaleźć się na wigilijnym i świątecznym stole - w tradycyjnych daniach i dekoracjach. Miseczki z orzechami pojawiają się u mnie w domu już z początkiem jesieni i pozostają aż do wiosny. Dla mnie to jeden z symboli tego czasu. Dlatego w tym roku przygotowałam kilka bożonarodzeniowych propozycji z orzechami w roli głównej. Na pierwszy ognień zimowa babka orzechowo-kawowa w świątecznym wydaniu. 

Będzie smakować wyśmienicie nie tylko w święta, ale też na sylwestrowo-noworocznych spotkaniach i przez cały zimowy sezon, kiedy kawałek orzechowego, wilgotnego ciasta z kubkiem gorącej czekolady czy kakao, najlepiej koi zmarznięte zmysły. Smak kawy jest tu bardzo subtelny (sama nie przepadam za mocno kawowymi deserami) i bardziej podkreśla smak orzechowy niż nad nim dominuje. To babka trochę postawiona na głowie, bo orzechowo-owsiana kruszonka, którą posypuje się surowe ciasto, po jego upieczeniu i odwróceniu, ląduje na spodzie, tworząc kuszącą, chrupiącą podstawę. Można dopełnić jej smak i wygląd według swojego gustu, bo będzie pasować do niej polewa czekoladowa, kawowa albo po prostu cukier puder, który sprawia, że ciasto wygląda świątecznie, jak przyprószone śniegiem :)

babka orzechowo-kawowa z orzechową chrupiącą kruszonką

babka orzechowo-kawowa z orzechową chrupiącą kruszonką

babka orzechowo-kawowa z orzechową chrupiącą kruszonką

Babka orzechowo kawowa:  
(wg Christian Koepke
 
210 g mąki,
56 g (1/2 szklanki) mielonych orzechów laskowych,
200 g cukru,
10 łyżek masła,
3 jajka,
1 żółtko,
180 g jogurtu greckiego,
1 łyżka mleka,
1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka rumu,
1/4 łyżeczki soli

kruszonka - 
2 łyżki mąki żytniej lub gryczanej mąki razowej,
1/3 szklanki orzechów włoskich,
1/3 szklanki cukru brązowego,
1/3 szklanki płatków owsianych,
90 g masła,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,
szczypta soli

W misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.

W oddzielnej misce utrzeć masło do białości. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Dodawać po jednym jajku ucierając na najwyższych obrotach miksera. Na końcu dodać żółtko i rum. Wymieszać do połączenia składników.

W małej misce wymieszać jogurt i mleko.

Zredukować obroty miksera do minimum i dodać suche składniki na przemian z jogurtem i mlekiem w trzech porcjach.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babkę lub tortownicy z kominkiem.

Przygotować kruszonkę - wymieszać suche składniki z posiekanymi orzechami. Dodać pokrojone w kostkę masło i opuszkami palców rozetrzeć wszystko aż do powstania grudek.

Kruszonkę przełożyć na wierzch ciasta i lekko docisnąć. Piec babkę około 60 minut do suchego patyczka. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

babka orzechowo-kawowa z orzechową chrupiącą kruszonką

babka orzechowo-kawowa z orzechową chrupiącą kruszonką

2 komentarze

  1. o mateczko kochana jak babka , normalnie czapki z głów

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ta babka zachęcająco wygląda. A składniki na kruszonkę bomba - na pewno mega chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.