Tarty z wiosennymi warzywami

14 czerwca 2018

tarty z wiosennymi warzywami na cieście francuskim

W tym roku przyszedł szybciej niż zwykle, chyba co najmniej o miesiąc - najwspanialszy czas dla wegetarian i jaroszy! W końcu warzywa smakują jak należy, dojrzewając w promieniach gorącego słońca. Od trzech tygodni jemy zielony groszek, skubiąc słodkie, zielone kulki prosto ze strączków. Za chwilę będzie też młoda marchewka i swojska botwinka. Próbowaliście kiedyś zjeść taki maleńki, dopiero na wpół wyrośnięty korzeń marchewki? Cała esencja słodyczy i marchewkowego smaku - pycha! Może to i małe marnotrawstwo takie wyrywanie z grządki na wpół dojrzałych warzyw, ale nie mogłam oprzeć się pokusie wypróbowania kolorowych tart, właśnie z tymi młodziutkimi, naszpikowanymi smakiem, wiosennymi warzywami.

Super proste, efektowne i pyszne - na jednej pieczone rzodkiewki i młodziutkie marchewki, na drugiej - cienkie, zielone szparagi i słodki, cukrowy groszek. To wszystko na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego i aksamitnym kremie z mascarpone i sera feta. Do tego świeże zioła (tymianek do tarty marchewkowej i mięta do zielonej, groszkowej), oliwa z oliwek i gotowe!

Takie tarty to doskonały pomysł na przekąskę dla gości. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej i tartę złożyć tuż przed przyjściem gości. Nie ma obawy, że spód będzie niedopieczony i nasiąknięty, a do tego zestawem smakowym i kolorystycznym wiosennych, a już niebawem letnich, młodych warzyw można żonglować, bawić się i zaskakiwać do woli :)

tarty z wiosennymi warzywami na cieście francuskim

tarty z wiosennymi warzywami na cieście francuskim

tarty z wiosennymi warzywami na cieście francuskim

Tarty z wiosennymi warzywami:
(BBC Good Food Magazine)

1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 żółtko,
250 g sera mascarpone,
200 g sera feta,
4 łyżki mleka,
skórka otarta z połowy cytryny,
pęczek rzodkiewek,
pęczek młodej marchewki,
pęczek cienkich, zielonych szparagów,
szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku,
kilka listków świeżej mięty,
kilka gałązek świeżego tymianku,
sól i pieprz,
3 łyżki oliwy z oliwek

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku i trochę odsunąć od siebie kawałki ciasta tak, aby nie stykały się ze sobą.
Wierzch każdego kawałka ciasta posmarować rozmieszanym żółtkiem.

Ostrym nożem naciąć każdy prostokąt ciasta dookoła, zostawiając 1 cm od brzegu, uważając, aby nie przeciąć ciasta do końca. Naciąć lekko również środek ciasta na krzyż, co zapobiegnie nadmiernego wyrastaniu.

Rzodkiewki przekrojone na połówki i młode marchewki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem, skropić łyżką oliwy. 

Blachę z ciastem francuskim wstawić na górną półkę piekarnika, blachę z warzywami na półkę środkową i piec 25 minut, aż spody będą rumiane, a warzywa lekko miękkie.

W tym czasie szparagi i zielony groszek ugotować al dente (wystarczy 2-3 minuty), odcedzić i zahartować zimną wodą.

Mascarpone i fetę przełożyć do miski, dodać mleko, skórkę cytrynową, oprószyć odrobiną pieprzu i zmiksować. Do czasu składania tart, krem przechować w lodówce.

Ostudzone spody z ciasta francuskiego posmarować kremem serowym. Na jednym ułożyć pieczone marchewki i rzodkiewki oraz gałązki tymianku, na drugim ugotowane szparagi i groszek oraz liski mięty.

Obie tarty doprawić do smaku solą i pieprzem i skropić oliwą.

tarty z wiosennymi warzywami na cieście francuskim

tarty z wiosennymi warzywami na cieście francuskim

Prześlij komentarz