Kruche ciastka z fiołkami

23 kwietnia 2018

kruche ciastka z fiołkami do wiosennej herbaty

Od dawna marzyły mi się też ciasteczka z fiołkami. Inne niż bezy czy makaroniki - tym razem proste, kruche ciastka z fiołkowym obrazkiem, podobnym do tego, jaki powstawał, kiedy w dzieciństwie robiliśmy  przyjaciółmi z podwórka "sekrety"z kwiatów pod szybką zakopaną w piasku.

Ciasto na ciastka jest bardzo delikatne i trzeba je porządnie schłodzić, żeby ułatwić sobie wałkowanie i wykrawanie. Ale dzięki temu ciasteczka niemal rozpływają się w ustach. Fiołkowe "obrazki" też wyszły bardzo fajnie, każdy inny, oryginalny na swój sposób. Podobne ciasteczka można zrobić w ten sam sposób z innymi kwiatami jadalnymi, np. bratkami, nagietkami, stokrotkami, nasturcjami czy płatkami róż. Mnie zachwyciły ostatnio ciasteczka kwiatami wiśni sakura dziewczyn z Na pałeczkach. Na szczęście sezon kwiatowy dopiero się zaczyna i mam nadzieję, że kwiatowych pomysłów nie zabraknie :)

kruche ciastka z fiołkami do wiosennej herbaty

kruche ciastka z fiołkami do wiosennej herbaty


Kruche ciastka z fiołkami:

170 g zimnego masła,
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 szklanki cukru pudru,
szczypta soli,
kwiaty fiołka wonnego

Masło pokroić w kostkę. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i solą. Wszystko posiekać nożem i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować oprószonym mąką blacie, na grubość ok. 1/2 cm. Foremką do ciastek lub szklanką wyciąć kółka. Na każde ciastko położyć 2-3 kwiaty fiołka lekko dociskając lub delikatnie przewałkowując wałkiem. Ciastka z fiołkami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciastka piec 10-12 minut, do lekkiego zarumienienia.

kruche ciastka z fiołkami do wiosennej herbaty

kruche ciastka z fiołkami do wiosennej herbaty

8 komentarzy

  1. Normalnie czapki z głów , zauroczyłam sie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nigdy nie piekłam ciastek z kwiatami. Widzę,że muszę nadrobić zaległości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to bardzo polecam! Nie tylko z fiołkami, bo sezon na jadalne kwiaty dopiero się rozpoczyna :)

      Usuń
  3. Cuda ❤️ Muszę wreszcie się zmobilizować i w tym roku zasiać fiołki 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Będą Cię cieszyć każdej wiosny :)

      Usuń
  4. Cudne, my nazywalysmy te kompozycje pod szkiełkiem widoczkami 😀

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.