Pascha wielkanocna

28 marca 2018

pascha wielkanocna z domowego twarogu i bakalii

Dużo tu było o mazurkach, babach i sernikach, ale dotąd nie pojawił się tradycyjny wielkanocny deser - pascha. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że specjalistką od wielkanocnej paschy jest moja kuzynka i to ona co roku przygotowuje ogromny, puszysty, rozpływający się w ustach twarogowy smakołyk na świąteczny stół, często w towarzystwie odświeżającej, owocowej galaretki i świeżych owoców. W tym roku postanowiłam sama podjąć wyzwanie i przygotować paschę wielkanocną od podstaw, czyli z samodzielnie zrobionego twarogu z mleka, śmietany i jajek i podzielić się wrażeniami.

Pascha ma rodowód wschodni, prawosławny, a u nas pojawiła się za sprawą wschodniej kuchni kresowej. Najczęściej formowana jest w wysokich stożkowatych naczyniach, bo jej kształt ma symbolizować grób Chrystusa. Można przygotować ją z gotowego, tłustego twarogu, co na pewno zajmie trochę mniej czasu, ale bardzo polecam wypróbowanie przepisu od podstaw - taka pascha będzie bardziej kremowa i puszysta, a do tego ta satysfakcja :) Dodatki do paschy pozostają kwestią Waszych gustów - zwykle dodaje się do niej bakalie, ale równie dobrze może być tylko twarogowa, waniliowa, bez dodatków albo z dodatkiem galaretki czy świeżych owoców. Swoje paschy zrobiłam po części z dodatkiem startej czekolady, po części z bakaliami i ozdobiłam bakaliami i cząstkami pomarańczy usmażonymi w karmelu. Trzeba pamiętać, aby nie odkładać przygotowania paschy na ostatnią chwilę, bo wymaga czasu, potrzebnego na osączenie twarogu i stężenie w lodówce. Najlepiej zacząć kilka dni przed Wielkanocą, np. jutro w Wielki Czwartek.

pascha wielkanocna z domowego twarogu i bakalii

pascha wielkanocna z domowego twarogu i bakalii


 Pascha wielkanocna:

2 litry mleka pełnotłustego świeżego lub pasteryzowanego,
1/2 litra kwaśnej śmietany 12% lub 18%,
6 jajek,
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2/3 szklanki cukru pudru,
1 laska wanilii,
skórka otarta z połowy cytryny,
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
50 g orzechów włoskich lub różnych mieszanych,
50 g rodzynek,
70 g czekolady gorzkiej startej na tarce,
bakalie lub świeże owoce do dekoracji

Mleko przelać do dużego garnka i dodać wyskrobane ziarenka z przeciętej na pół laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia. Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną i wlać do gotującego się mleka z wanilią. Gotować na małym ogniu, do czasu, aż mleko zwarzy się i wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki.


Powstały twarożek wylać na sito wyłożone gazą i osączyć z serwatki. Dokładnie odcisnąć przez gazę i zostawić na sicie na kilka godzin, aby całkowicie odciekł.

W tym czasie przygotować bakalie. Orzechy uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Rodzynki przelać wrzątkiem (można też namoczyć wcześniej w rumie). 

Osączony twarożek utrzeć na gładką, puszystą masę ze skórką cytrynową, dodając stopniowo masło. Dodać orzechy, rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczowe i startą czekoladę. Można też podzielić masę twarogową na pół i do jednej dodać bakalie, a do drugiej samą czekoladę.

Formę do paschy (do mojej paschy użyłam glinianej doniczki i wysokiej miseczki) wyłożyć wilgotną gazą i napełnić masą twarogową, mocno dociskając łyżką. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Schłodzoną paschę wyłożyć na talerz i udekorować bakaliami i owocami.

pascha wielkanocna z domowego twarogu i bakalii

pascha wielkanocna z domowego twarogu i bakalii

4 komentarze

  1. Piękności ❤️ W tym roku też pierwszy raz zrobię paschę. Już tyle razy widziałam ale nawet nigdy nie próbowałam. Twój przepis urzekł mnie tak samo jak ten już wcześniej upatrzony. Chyba będę musiała połączyć te dwa przepisy 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna pascha, piękne zdjęcia!!)))

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu nigdy pascha nie była tradycyjnym deserem wielkanocnym. Do tej pory sama jej nie robiłam i myślę, że jeśli się podejmę, to poprowadzą mnie rady i przepisy tych, którzy wiedzą, jak się to robi. Na przykład mojej koleżanki, u której dwa lata temu spróbowałam paschy pierwszy raz. Albo Twoje. Ta pascha wygląda zachwycająco! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne , dostojne , przepiękne. Kształt mają taki wzniosły i jak ślicznie udekorowane , normalnie widać ,ze czarodziejskie łapki je robiły
    Ja za czasów świetności cin cin ,,razem" z Dziunia robiłam kilka lat z rzędu Paschę na Wielkanoc ( nooo i mazurki produkowałyśmy w ilościach hurtowych, Dziunia zawsze tak pięknie je dekorowała, teraz z 3 lata nie widziałam na cin cin Dziuni :( )

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.