Zupa marchewkowa korzenna

czwartek, 23 listopada 2017

zupa krem marchewkowa korzenna

Zwykle kojarzona z mdłą papką dla niemowląt, ale wcale taka być nie musi. Zupa marchewkowa może być korzenna, pikantna i wyrazista w smaku, a do tego aksamitna i przyjemnie rozgrzewająca. No i ten kolor! Odkąd listopadowa szarość rozpanoszyła się na dobre, instynktownie szukam potraw w energetycznych, mocnych i wesołych kolorach. Właściwie mogłabym się żywić na przemian dyniową, soczewicową i marchewkową :)

Żeby nie było nudno i monotonnie, wystarczy zmieniać dodatki, z którymi szczególnie zupy kremy lubią się bardzo. Do zupy marchewkowej zrobiłam smażoną i karmelizowaną w miodzie marchewkę w słupkach, oprószoną solą morską - ważne, żeby była jeszcze na wpół chrupiąca i przyjemnie stawiała opór zębom. Ale mogą to być też czosnkowe grzanki w kosteczkach albo ulubione prażone ziarna lub orzechy.

zupa krem marchewkowa korzenna

zupa krem marchewkowa korzenna

zupa krem marchewkowa korzenna

Zupa marchewkowa korzenna:

ok. 700 g marchewki,
2 cebule,
2 cm korzenia świeżego imbiru,
1 łyżeczka curry w proszku,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy,
sok i skórka otarta z połowy limonki,
2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz

Imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Ziarna kolendry i gorczycy zmielić lub rozetrzeć w moździerzu. Cebule posiekać, obrane marchewki pokroić w plasterki.

W garnku rozgrzać olej. Dodać kolendrę, gorczycę i curry. Przesmażyć chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać imbir i smażyć kolejną minutę.

Dodać cebulę, marchewkę i skórkę z limonki. Wymieszać z przyprawami i dusić 3-4 minuty.
Dodać gorący bulion, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować na małym ogniu około pół godziny, aż marchewka będzie miękka.

Zdjąć garnek z ognia i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Jeżeli zupa jest bardzo gęsta, dodać więcej bulionu lub wody.

Na końcu dodać sok z limonki i doprawić do smaku.
Podawać z odrobiną śmietany lub jogurtu i np. karmelizowaną marchewką.

zupa krem marchewkowa korzenna

zupa krem marchewkowa korzenna

11 komentarzy

  1. Obłęd na talerzu! Piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak się właśnie zastanawiałam co by tu ciekawego zrobić z marchewki... Wspaniały przepis, zapowiada się przepysznie, dzisiaj wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam na nadmiar marchewki :)

      Usuń
  3. A tak się właśnie zastanawiałam co by tu ciekawego zrobić z marchewki... Wspaniały przepis, zapowiada się przepysznie, dzisiaj wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmelizowana marchewka to w tej zupie jak wisienka na torcie 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście bardzo mi tu pasowała i smakowała :)

      Usuń
  5. Zrobiłam i jest przepyyyszna! Jedyne co zmienię następnym razem to dam znacznie mniej bulionu, bo moja wyszła bardzo wodnista. Ale smak obłędny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała :) A bulion najlepiej wlewać partiami i dodawać do pożądanej konsystencji.

      Usuń
  6. Jest nadzieja że potomstwo da się przekonać do konsumpcji marchwi pod postacią owej zupy, bo lubi korzenne smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że się skuszą, bo jest słodkawa i korzenna jednocześnie - w sam raz dla dzieci :)

      Usuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.