Strucla daktylowa

16 października 2017

drożdżowa strucla daktylowa z orzechami i kokosem

Czas drożdżówek z owocami sezonowymi już za nami. Można jeszcze załapać się na ostatnie śliwki, ale radosna pora, kiedy do ciasta drożdżowego wystarczyło dorzucić garść truskawek, jagód, rabarbaru, czy malin prosto z ogrodowego krzaczka zdarzy się dopiero za rok. Na szczęście nie oznacza to, że cały rok czekać trzeba na kolejną drożdżówkę, bo przecież bez domowego ciasta drożdżowego długo przeżyć się nie da :) Teraz świeże owoce zastąpi biały ser, orzechy, mak, konfitury i owoce suszone. Jeżeli macie ochotę na jesienne drożdżowe, to polecam dziś zakręconą struclę daktylową z dodatkiem orzechów i kokosu.

Słodkie, daktylowo-orzechowo-kokosowe nadzienie przypomina trochę orientalne, bliskowschodnie desery i jeżeli ktoś nie przepada za mocno słodkim, może zmniejszyć odrobinę ilość cukru w samym cieście drożdżowym. Sama też nie jestem wielbicielką ulepkowatych smaków, ale w tej strucli słodyczy dla mnie jest w sam raz - może dlatego, że jesienią słodkie smakuje inaczej, a poza tym to naturalna, zdrowa słodycz pochodząca z daktyli.

Struclę można upiec błyskawicznie, pozwalając ciastu na wyrastanie w cieple, ale warto na nią poczekać, piekąc na drugi dzień, po leżakowaniu ciasta w lodówce - wtedy jest ono o wiele delikatniejsze.

drożdżowa strucla daktylowa z orzechami i kokosem

drożdżowa strucla daktylowa z orzechami i kokosem

Strucla daktylowa:

ciasto drożdżowe -
300 g mąki,
15 g świeżych drożdży,
2 jajka,
60 g masła,
1/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki mleka,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/3 łyżeczki soli

nadzienie - 
200 g suszonych daktyli,
1/4 szklanki wrzącej wody,
1/2 szklanki orzechów laskowych,
1/3 szklanki wiórków kokosowych

syrop - 
3 łyżki cukru,
3 łyżki wody,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotować ciasto - zaczynamy od zaczynu - drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Jajka utrzeć z resztą cukru na jasny, puszysty krem.

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą, cynamonem i imbirem. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i masę jajeczną.
Masło stopić w reszcie mleka i lekko ostudzone, stopniowo dodawać do reszty składników, zagniatając ciasto. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite i lśniące i po przekrojeniu nożem będzie wypełnione pęcherzykami powietrza.

Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką lub owinąć folią i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość lub zostawić w lodówce na noc.

Przygotować nadzienie - daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut. Nasączone daktyle zmiksować blenderem na mus (jeżeli jest bardzo gęsty, dodać odrobinę wody).

Orzechy uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat 25 x 25 cm i posmarować pastą daktylową (zostawiając ok. 2 cm od brzegów). Posypać orzechami i wiórkami kokosowymi i ciasto z nadzieniem zwinąć w roladę.
Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół, nie przecinając do końca z jednej strony, aby łatwiej było zwinąć warkocz. Dwa paski ciasta zwijać na przemian tak, żeby wewnętrzna część z nadzieniem była zawsze na górze. Końce ciasta zawinąć pod spód.

Przygotować foremkę keksową o długość 25 cm, wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem. Przełożyć struclę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę (ciasto musi wypełnić całą foremkę).

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec struclę 30-35 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.

Przygotować syrop - cukier i wodę przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu 5-6 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać ekstrakt waniliowy.

Upieczoną i jeszcze gorącą struclę posmarować syropem.

drożdżowa strucla daktylowa z orzechami i kokosem

drożdżowa strucla daktylowa z orzechami i kokosem


8 komentarzy

  1. Piękna, a nadzienie obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna ☺ Będzie następna, teraz delektuję się Twoim ciastem z jabłkami i marcepanem 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam 😉 Z ciastem pracowało się świetnie. Efektem końcowym jest przecudnie pachnąca, puszysta i przepyszna strucla ❤ Wyśmienita!

      Usuń
  3. Masz rację - nie wyobrażam sobie zbyt długiej rozłąki z domowym drożdżowym ciastem. Jak dobrze, że można wykorzystać tyle wspaniałych dodatków. Bardzo mi się podoba ta daktylowa strucla, ląduje na liście "do upieczenia" :).

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie powinnam dodać imbir i cynamon? W przepisie są w części dotyczącej ciasta, ale później się już nie pojawiają (chyba że nie umiem tego fragmentu znaleźć). Ciasto nie wygląda na zdjęciach na takie z dodatkiem przypraw, dlatego pytam. Zdaję sobie też sprawę z tego, że ciasto bez przypraw też będzie w porządku, ale chciałabym się dowiedzieć, jaki ma być zamierzony efekt finalny - przyprawy w cieście, w nadzieniu, czy w ogóle bez przypraw? Właśnie się za nie zabrałam, żeby mieć na jutro erzac rogala marcińskiego :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przyprawy idą do ciasta razem z mąką i solą :) Ale bez przypraw też będzie dobre (albo można je dodać do nadzienia). Bardzo fajny zamiennik rogali :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Przyprawy ostatecznie dodałam do nadzienia, bo ciasto zagniotłam już wcześniej. Dziś upiekłam i muszę powiedzieć, że jest idealne! Trochę musiałam wprawdzie dosztukować braki w daktylach rodzynkami (wcześniej myślałam, że mam wystarczającą ilość, a jednak było inaczej), ale to tylko drobny szczegół. Szczerze polecam tę struclę, z ciastem pracuje się wyśmienicie.

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.