Ciastka dyniowo-serowe

poniedziałek, 30 października 2017

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

Ciasteczka dyniowe do podgryzania ze szklanką herbaty z cytryną, z kubkiem kawy korzennej czy gorącego mleka z miodem, z filiżanką gęstej czekolady albo kufelkiem grzanego wina; do skubania przy pogaduszkach z przyjaciółką albo do oglądania horrorów dla tych, co o tej porze roku lubią się bać :) To już trzecie ciastka dyniowe na moim blogu i dobrze pamiętam szczególnie te pierwsze - z żurawiną, rodzynkami i orzechami z czasów, kiedy dopiero nieśmiało zaczęłam eksperymentować z dynią. Były wielkim odkryciem - korzenne, mięciutkie i bardzo jesienne, pieczone kilka razy pod rząd, nie tylko przeze mnie, ale i przez moich znajomych, którym też bardzo smakowały. Jedno jest pewne - ciasteczka dyniowe nie nadają się do chrupania (przynajmniej do tej pory nie udało mi się takich upiec), bo dyniowy miąższ zawsze nadaje im charakterystyczną wilgotność i przyjemną miękkość, co nie przeszkadza mi ani trochę. Te dzisiejsze - ciastka dyniowo-serowe też są z tych aksamitnych i mięciutkich, choć wyglądają jak chrupiące herbatniki.

Jeżeli spadnie na Was nieplanowany obowiązek ugoszczenia np. halloweenowych gości, upieczenie tych ciastek nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i ulepić z ciasta spłaszczone kulki, które od razu wędrują do piekarnika. Nawet dekorowanie ich zajmuje chwilkę, bo ozdobną krateczkę odbiłam na cieście kratką do krojenia warzyw na sałatkę jarzynową :) Równie dobrze można zrobić to widelcem lub tłuczkiem do mięsa.

Te ciastka są w wersji bezglutenowej, ale mąkę kokosową można zastąpić zwykłą pszenną albo np. migdałową. Z dodatkiem śmietankowego serka kremowego smakują trochę jak sernik dyniowy.

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

Ciastka dyniowo-serowe:
(wg Divalicious Recipes)

1/2 szklanki + 2 łyżki mąki kokosowej,
1/2 szklanki puree z dyni (dynia ugotowana na parze i roztarta na puree),
1/3 szklanki cukru,
85 g serka śmietankowego, 
115 g miękkiego masła,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/4 łyżeczki soli

Masło zmiksować z cukrem i solą. Dodać serek śmietankowy, puree z dyni, przyprawę do piernika i ekstrakt waniliowy. Zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać mąkę kokosową i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przed pieczeniem można schłodzić w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Na ciastkach można zrobić dekoracyjny wzorek widelcem, tłuczkiem do mięsa lub kratką do krojenia warzyw :)

Piec około 20-25 minut, aż lekko zarumienią się na brzegach.

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

jesienne korzenne ciastka dyniowo-serowe

2 komentarze

  1. Ciasteczka od Ciebie zawsze są trafione 🙂 Wszystkie które do tej pory piekłam były pyszne. Teraz kolej na te słoneczne ciacha 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle czapki z głów, jakie śliczne

    OdpowiedzUsuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.