Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów

środa, 16 sierpnia 2017

sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów z jajkiem i sosem jogurtowo-majonezowym

Czy są tu jacyś wielbiciele sałatki jarzynowej? :) Ja jestem wielką fanką tej klasycznej, bez której nie mogą obejść się żadne polskie święta, choć uwielbiam ją też bez okazji na co dzień. A najlepiej smakuje latem - ze świeżych, młodziutkich warzyw pełnych smaku, takich prosto z grządki, ugotowanych na parze. To też najlepszy czas, żeby tę klasyczną jarzynową lekko złamać, dorzucając warzywa sezonowe i tym samym dodać jej świeżości i trochę innego wymiaru. Ta dzisiejsza to ciągle stara, dobra jarzynowa, ale z najpyszniejszą o tej porze roku fasolką szparagową zamiast warzyw korzeniowych i słodkimi, pełnymi słońca pomidorkami, zamiast ogórków, które dopiero kiszą się w słoikach.

Najważniejsze, aby warzywa były ugotowane al dente, bo nie ma nic gorszego od przegotowanej, rozpadającej się fasolki i mazistych ziemniaków w sałatce (dlatego też najlepiej wybrać ziemniaki odmiany sałatkowej). Dodałam też płatki nagietka, bo z kwiatów jadalnych to nagietki teraz królują w ogrodzie, a kwiaty w sałatce zawsze są fajnym akcentem. Nie są koniecznością - to tylko opcja i bez nich sałatka będzie tak samo smaczna, ale bardzo polecam.

Deska z drewna czereśniowego o pięknym i oryginalnym kształcie, którą widać na zdjęciach pochodzi ze Sklep10x.pl, gdzie można znaleźć też inne cuda z drewna, wykonane ręcznie przez zdolną Justynę Pielech.


sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów z jajkiem i sosem jogurtowo-majonezowym

sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów z jajkiem i sosem jogurtowo-majonezowym

Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów:

400 g młodych ziemniaków,
200 g fasolki szparagowej,
200 g pomidorków koktajlowych,
4 jajka ugotowane na twardo,
1 cebula,
liście nagietka (opcjonalnie)

sos jogurtowo-majonezowy - 
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki majonezu,
1 łyżka musztardy,
1 mały ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
pieprz i sól

Ziemniaki ugotować w mundurka i po ostudzeniu pokroić w kostkę lub plastry.
Fasolkę szparagową ugotować al dente, aby była miękka, ale wciąż jędrna - pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dwa jajka pokroić w kostkę, pozostałe dwa w ćwiartki.

Przygotować sos jogurtowo-majonezowy - jogurt dobrze wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać sok z cytryny i drobno posiekany ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki delikatnie wymieszać z fasolką szparagową, cebulą i jajkami pokrojonymi w kostkę i wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem. Dodać sos jogurtowo-majonezowy i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.
Dodać pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i udekorować ćwiartkami jajek. Posypać płatkami nagietka.

sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów z jajkiem i sosem jogurtowo-majonezowym

sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów z jajkiem i sosem jogurtowo-majonezowym

4 komentarze

  1. Ja tez bardzo lubie salatke jarzynowa :) A ta salatka strasznie mi sie podoba. Wyglada tak, ze od razu ma sie ochote ja zjesc... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest idealna propozycja dla mnie 😊 Fasolki pod dostatkiem i to połączenie - idealne! Tak ją ukazałaś, że już same oczy jedzą. Zrobię ją szybciutko, tak jak serniczek miętowy 😊 Deski drewniane najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna kompozycja na talerzu i deska tez piękna 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie mi pasowała ta sałatka z rybką na obiad. Pychotka 😋

    OdpowiedzUsuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.