Chlebek cukiniowo-owsiany

niedziela, 20 sierpnia 2017

chlebek cukiniowo-owsiany bez cukru słodzony daktylami i miodem

Chlebka cukiniowego na weekendowe śniadanie w sezonie letnim nie może zabraknąć! A to taki wdzięczny kulinarny temat, że co sezon może być to inny chlebek. Można żonglować niezliczoną kombinacją dodatków i smaków i nigdy nie zawieść się. To już chyba piąty chlebek z dodatkiem cukinii na moim blogu, ale pierwszy owsiany - w sam raz na zdrowe śniadanie.

Chociaż to chlebek z kategorii chlebków słodkich, to ten słodki przesadnie nie jest. Nie ma w sobie ani grama cukru, a słodzony jest tylko daktylami i miodem. Dlatego też, już po upieczeniu fantastycznie smakuje posmarowany słodkim serkiem, konfiturą lub miodem.
Jeżeli ktoś nie jest wielkim fanem rodzynków, można zamienić je na dowolne, posiekane orzechy albo kawałki czekolady - też będą pasować świetnie.

chlebek cukiniowo-owsiany bez cukru słodzony daktylami i miodem

chlebek cukiniowo-owsiany bez cukru słodzony daktylami i miodem

Chlebek cukiniowo-owsiany:
(wg Healthy Seasonal Recipes

2 szklanki mąki pszennej razowej,
1 szklanka mąki pszennej tortowej,
1 szklanka (100 g) daktyli bez pestek,
3/4 szklanki wrzącej wody,
3 i 1/2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii,
3/4 szklanki płatków owsianych,
1/2 szklanki oleju,
3 jajka,
3 łyżki miodu,
1 szklanka rodzynek,
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki soli

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut, aby zmiękły.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika.

Daktyle wraz z wodą przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać jajka, olej, miód i ekstrakt waniliowy i wszystko jeszcze raz zmiksować. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody, startą cukinię i wymieszać.

Składniki mokre dodać do suchych, razem z płatkami owsianymi i rodzynkami i wszystko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (nie mieszać długo i dokładnie!).

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piec około godzinę (do suchego patyczka).

chlebek cukiniowo-owsiany bez cukru słodzony daktylami i miodem

chlebek cukiniowo-owsiany bez cukru słodzony daktylami i miodem


10 komentarzy

  1. Cudownie się prezentuje. Zrobię na pewno. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super.....może, kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam przepisu na zdrowy wypiek z dodatkiem cukinii! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo :) Mam w archiwum jeszcze kilka innych chlebków cukiniowych z innymi dodatkami.

      Usuń
  4. Intrygujace ... daktyle, rodzynki i te inne dodatki , noooo , nooo ... mysle, ze kromeczka moze zastapic slodkosc , prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Taka kromeczka z filiżanką kawy spokojnie zastąpi ciastko :)

      Usuń
  5. Akurat mam nadmiar cukinii, więc robię chlebek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam ten problem ;) A do tego chlebka można zużyć jedną dużą cukinię albo kilka małych :)

      Usuń
  6. Mmm, aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.