Pierogi z serem i sosem pomarańczowym

pierogi z serem i sosem pomarańczowym na słodko

Jadłam je ostatnio na targach gastronomiczno-hotelarskich w Ostródzie. Niby zwykłe, wszystkim znane (przynajmniej z dzieciństwa) pierogi z białym serem na słodko, ale jak ten pomarańczowy sos dobrze im robi, oj jak dobrze! Ten smak chodził za mną cały czas tak, że od razu nalepiłam ich w domu całą furę i uznałam, że są jak najbardziej warte pokazania również na blogu.

Przepis odtwarzałam z głowy, więc nie jest to wierna kopia, ale smak dokładnie ten sam. Szczególnie sos wyszedł inny na oko - tamten był prawdopodobnie zemulgowany większą ilością tłuszczu, bo nie był przezroczysty i był bardziej zawiesisty. Ja zrobiłam swój sos na bazie karmelu i ten wizualnie podoba mi się bardziej :) Takie pierożki można podać dodatkowo z filecikami pomarańczy. Bardzo przyjemny deser dla każdego, który bardzo polecam :)

pierogi z serem i sosem pomarańczowym na słodko

pierogi z serem i sosem pomarańczowym na słodko

Pierogi z serem i sosem pomarańczowym:

ciasto - 
500 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka oleju rzepakowego,
szczypta soli,
ok. 250 ml ciepłej wody

nadzienie - 
400 g twarogu,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
2 żółtka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

sos pomarańczowy - 
sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
4 łyżki cukru,
2 łyżki masła

Przygotować ciasto - mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, olej i stopniowo dodawać wodę, zagniatając. Ciasto musi być jednolite, miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie - twaróg dobrze rozetrzeć widelcem lub przecisnąć przez praskę (można też raz zmielić). Dodać żółtka, cukier puder i cynamon i jeszcze raz dobrze wszystko rozetrzeć i wymieszać (najlepiej spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru, jeżeli lubisz słodsze nadzienie). Na końcu dodać skórkę cytrynową.

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać kółka. Na środek każdego kółka nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego i dokładnie skleić brzegi.

Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Przygotować sos pomarańczowy - do płaskiego rondla nasypać cukier, postawić na ogniu i podgrzewać do skarmelizowania (musi osiągnąć bursztynowy kolor). Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Dalej gotować na małym ogniu, aż sok zredukuje się (zajmie to około 10 minut).
Dodać masło i pogotować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje.

Sosem polać ugotowane pierożki.

pierogi z serem i sosem pomarańczowym na słodko

pierogi z serem i sosem pomarańczowym na słodko


11 komentarzy

  1. Jakie piękne i precyzyjne!💟 Wow! Wiem kto się w domu ucieszy
    - wszyscy ! W jaki sposób robisz te cudne falbaniaste brzegi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Falbanki robię tak, że najpierw sklejam brzegi pieroga normalnie, a potem robię taką zakładkę kciukiem. Strasznie długo nie mogłam pojąć, jak to się robi, a potem raz mi się udało i od tamtej pory potrafię je zrobić z zamkniętymi oczami :) Przy klejeniu następnych pierogów postaram się nagrać filmik - może pomoże :)

      Usuń
  2. Boskie!
    Poproszę pierożka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Z tej porcji wychodzi ich cała masa :)

      Usuń
  3. Jak one wspaniale wyglądają ! I jakie piękne zdjęcie, jak namalowane :).

    OdpowiedzUsuń
  4. OMG ! Pierogi tooo ja u w i e l b i a m ! Aaaa jeszcze na slodko z taaakim sosem , oh tooo dopiero musi byc rewelacyjny smak !
    A powiedz mi prosze , ops , napisz jaki jest receptura na zrobienie tak ladych idelanie rownych pierogow ? Nie wspomne o tej "koronce" ! Nie u miem tak ladnie stworzyc pierogow , aleee to nic ... kiedy zrobie to sie pochwale , bo to pewne jak nic ! Tylko na wene Tworcza zaczekam ;)
    Wracam popatrzec na pierozki i ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Komarko, masz rację pisząc że sos dobrze im robi. Jest bajeczny! Połączenie idealne!😍

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiliśmy się w firmie głodni! Mniam.
    Dobrochna z EMOI

    OdpowiedzUsuń