Ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką

kruche ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką

Sezon rabarbarowy w pełni, więc ciasto z rabarbarem pojawić się musi! Późno w tym roku, ale wszystko wydaje się spóźnione na skutek tych dziwnych anomalii pogodowych na początku maja. A ja jak zawsze, czekałam najpierw na swojski, ogrodowy rabarbar. Krzak to stary, lekko już zdziczały, z zielonymi, a nie rozkosznie różowymi łodygami, jakimi może poszczycić się rabarbar malinowy. Smakuje tak samo dobrze i "rabarbarowo", jak każdy inny, ale zawsze kręcę nosem na jego kolor, szczególnie po upieczeniu. Trochę z tego powodu, a trochę dlatego, że w zamrażalniku zalegała jeszcze porcja mrożonych malin z tamtego roku, połączyłam w cieście rabarbar z malinami i była to bardzo dobra decyzja!

Wyszło naprawdę dobre ciasto-deser na majowe łasowanie. Co prawda mrożone maliny puściły ciut za dużo soku (trzeba było dodać łyżkę więcej skrobi ziemniaczanej w tym przypadku), ale spód i tak pozostał kruchy, w połączeniu z soczystą warstwą owocową, delikatną i puszystą pianką waniliową i chrupiącymi, prażonymi orzeszkami na wierzchu, które spięły wszystko w całość. Kiedy zniknął ostatni kawałek, pomyślałam, że bardzo chętnie zjadłabym więcej (a zwykle wtedy myślę już o nowych smakach) i to niech będzie najlepszą rekomendacją dla tego ciasta :)

kruche ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką

kruche ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką

Ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką:

spód -
250 g mąki,
125 g zimnego masła,
100 g cukru,
1 jajko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli

pianka waniliowa - 
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
250 ml śmietanki kremowej 30%,
500 ml mleka,
4 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny

dodatkowo - 
500 g rabarbaru,
1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych),
150 g cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
40 g prażonych i posiekanych orzeszków ziemnych lub laskowych

Przygotować spód ciasta - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem (dno można wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić nim dno formy. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek i wykleić nim brzegi formy do wysokości mniej więcej 2 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec 15-20 minut, aż spód lekko się zarumieni.

W tym czasie rabarbar pokroić na kawałki i wymieszać z malinami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Owocami napełnić upieczony spód ciasta i piec kolejne 25 minut.

W tym czasie ugotować budyń z mlekiem wg instrukcji na opakowaniu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do ugotowanego budyniu razem z ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać i ostudzić.

Schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z ostudzonym budyniem. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Przed podaniem posypać prażonymi orzeszkami.

kruche ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką

kruche ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką


11 komentarzy

  1. no tak u Kuzyneczki Wróżki to nawet zwykły placek z rabarbarem zamienia eis w arcydzieło, ach zjadłabym choć kawałek ,albo lepiej z dwa kawałki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie dwa, bo na jednym trudno poprzestać ;)

      Usuń
  2. Perła wśród ciast 💗 Przepiękne ciasto stworzyłaś! Wypróbuję koniecznie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) A ja bardzo polecam - u mnie wszystkim bardzo smakowało :)

      Usuń
  3. ostudzony budyń z żelatyna stwardnieje zatem w jaki sposób delikatnie wymieszać go potem z ubitą śmietaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie stężeje tak szybko z taką ilością żelatyny - schłodzony do temperatury pokojowej nadal będzie kremowy i spokojnie będzie można wymieszać go ze śmietaną :) Później potrzebuje co najmniej 2-3 godzin w lodówce żeby porządnie zastygnąć.

      Usuń
  4. W takim cieście z pianką i z owocami zakochałam się w zeszłym roku. Akurat wtedy dodałam czekoladę i porzeczki.
    A tę Twoją wersję chyba zrobię na weekend, wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz narobiłaś mi smaku na wersję z czarną porzeczką :)

      Usuń
  5. Wygląda super :) Czym można zastąpić żelatynę w piance?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roślinny zamiennik to agar-agar.

      Usuń
  6. Wyszło pysznie, wszystko idealnie tu współgra 😍

    OdpowiedzUsuń