Mus z wędzonego łososia

środa, 12 kwietnia 2017


Jeżeli nie przepadasz za mięsnymi pasztetami, to dziś polecam coś, czym możesz zastąpić je na wielkanocnym śniadaniu. Francuski mus z wędzonego łososia wygląda i smakuje ekskluzywnie (francuskie potrawy chyba już tak mają ;)), a jest bardzo prosty do zrobienia, więc bez obaw o powodzenie można zaskoczyć nim rodzinę na święta :)

To bardzo stary przepis i sama przecierałam oczy ze zdumienia patrząc na datę jego publikacji przez nieocenionego Pynjecka w Galerii Potraw  (to już 10 lat!). Robiłam go już parę razy, później o nim zapomniałam, a teraz przypomniał mi się w okolicach Wielkanocy, bo wydaje się wręcz stworzony na świąteczne śniadanie - delikatny, lekki, z dodatkiem chrzanu i koperku. Do tego, tak jak pisałam już wcześniej - jest bardzo prosty do zrobienia i można przygotować go bez pośpiechu dzień wcześniej, bo to mus na zimno. Z podanej proporcji wychodzi spora porcja (taka świąteczna dla rodziny i gości ;)) - dla 2-3 osób wystarczająca będzie połowa proporcji składników.

francuski mus z wędzonego łososia z chrzanem

francuski mus z wędzonego łososia z chrzanem

Mus z wędzonego łososia:
(wg Pynjeck)

300 g wędzonego łososia,
400 ml śmietanki kremówki,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka chrzanu,
8 kropel Tabasco,
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 0,5 litra przegotowanej, gorącej wody,
garść posiekanego koperku

Łososia pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze razem z musztardą i chrzanem (nie musi być zmiksowane na jednolitą papkę - mogą pozostać większe kawałki łososia - mus będzie ładniejszy w przekroju).

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do śmietany dodać zmiksowanego łososia, Tabasco i koperek i wszystko delikatnie wymieszać.W tym momencie najlepiej spróbować masę - w przepisie nie ma soli, bo zwykle wędzony łosoś jest wystarczająco słony, ale w końcu łosoś łososiowi nierówny i jeżeli masa jest za mało słona, doprawić do smaku.

Na końcu dodać przestudzoną wodę z leciutko tężejącą żelatyną i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Foremkę keksową wyłożyć folią przezroczystą (ułatwi to wyjęcie musu) i napełnić masą łososiową.
Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 12 godzin.
Gotowy mus wyjąć delikatnie z foremki i folii. Podawać w pieczywem.

francuski mus z wędzonego łososia z chrzanem

francuski mus z wędzonego łososia z chrzanem

11 komentarzy

  1. Piękny mus i ślicznie podany, zachwycające zdjęcia! Czy to są kiełki rzodkiewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! A to kiełki czerwonej kapusty :)

      Usuń
  2. Kupiłam łososia i śmietankę! Będę robić 😉 Czy aluminiowe foremki sprawdzą się tutaj czy lepiej skorzystać z tradycyjnej keksówki? Jak długiej użyłaś? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki mogą być zupełnie dowolne (nawet szklane) i o dowolnym kształcie - ważne, żeby wyłożyć je folią przezroczystą, żeby nie było problemu z wyjęciem. Teraz robiłam z połowy porcji w foremce do mini keksów, ale na całą wystarczy standardowa keksówka około 24 cm długości. Im będzie mniejsza, tym mus będzie wyższy w przekroju :)

      Usuń
  3. Dziękuję :) Twój mus wygląda idealnie, chyba wielkością najbliżej będzie mi do foremki aluminiowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny!
    Mam spory zapas wędzonego łososia, spróbuję więc taki mus przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jak miło Cię widzieć Pyńku! :) A wiesz, że ostatnio wspominaliśmy też na facebooku słynny słonecznik Babi? :) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  6. Zaglądam tu czasem:-) A słonecznik Babi upiekła w niedzielę:-)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.