Rogale dyniowo-czekoladowe

15 listopada 2016

drożdżowe rogale dyniowo-czekoladowe dwukolorowe

To już ostatnia dyniowa propozycja w jesiennym sezonie AD2016, ale nie byłaby sobą, gdybym nie upiekła moich ukochanych dyniowych drożdżówek. W tym roku jakoś szczególnie smakuje mi połączenie dyni z czekoladą, więc i drożdżowe jest w tej kombinacji w postaci dyniowo-czekoladowych, dwukolorowych rogali.

Do połowy porcji prostego ciasta drożdżowego dodałam puree z dyni, a do drugiej kakao. Żeby obie części rogali wyszły tak samo wyrośnięte i puszyste, konsystencja obu części ciasta powinna być identyczna. Do części kakaowej zwykle trzeba dodać więcej mleka, aby zachować mniej więcej taką samą wilgotność ciasta, jak w części dyniowej. Później wystarczy połączyć kawałki ciasta pomarańczowego z ciemnym, brązowym, zawijając część ciemną w jasną i odwrotnie. Rogale przypominają wyglądem jesienne liście, poprzez dekoracyjne nacięcia ostrym nożykiem (musi być naprawdę ostry) lub skalpelem części wierzchniej, przez którą widać środek w innym kolorze - wygląda to bardzo ładnie i interesująco :) Podobnie można zrobić rogale biało-czarne, nie dodając do ciasta drożdżowego dyni, ale te z dynią są bardziej jesienne.

Jeszcze tylko małe słówko wyjaśnienia - blog wraz ze mną udaje się na dwutygodniowe wakacje. Wiem wiem, że pora na wakacje dość oryginalna, ale dla kogoś mocno ciepłolubnego, takiego jak ja, nie ma większej przyjemności od ucieczki od szarego i chłodnego listopada tam, gdzie lato trwa wiecznie. W tym czasie zapraszam na stronę facebookową - w miarę możliwości będę podsyłać tam trochę tropikalnego słońca :) A tymczasem do usłyszenia w grudniu!

drożdżowe rogale dyniowo-czekoladowe dwukolorowe

drożdżowe rogale dyniowo-czekoladowe dwukolorowe

Rogale dyniowo-czekoladowe:
(inspirowane Bake-Street.com

400 g mąki pszennej tortowej,
100 g mąki pszennej chlebowej,
15 g świeżych drożdży,
50 g (1/4 szklanki) cukru,
75 g masła,
1 szklanka mleka,
1 jajko (+ 1 jajko dodatkowo do smarowania),
1 łyżeczka soli,
20 g kakao naturalnego,
1/4 szklanki puree z dyni (gotowanej lub upieczonej)

Przygotować zaczyn drożdżowy - drożdże rozetrzeć w misce z łyżeczką cukru, dwiema łyżeczkami mąki i odrobiną ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Jajko lekko utrzeć z cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
Obie mąki przesiać i wymieszać z solą. Dodać do masy drożdżowej. Zagniatać dodając stopniowo ciepłe mleko i stopione masło. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej puree z dyni. Do ciasta kakaowego dodać dodatkowo 2-3 łyżki mleka. Zagnieść obie części oddzielnie na ciasta o jednolitym kolorze i takiej samej konsystencji. Jeżeli któraś z części jest zbyt sucha lub mokra, dodać trochę mleka lub mąki.

Obie części uformować w kule, umieścić w czystym miskach, przykryć i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość.

Każdą część wyrośniętego ciasta podzielić na 6-8 bułeczek (w zależności od tego jak duże rogale chcemy uzyskać). Przykryć podzielone ciasto ściereczką i zostawić na 15 minut.

Kawałek ciasta czekoladowego rozwałkować lekko na owalny placuszek. Na środek położyć uformowany w wałeczek ciasta dyniowego i zawinąć go ciastem czekoladowym, dokładnie sklejając po jednej stronie. Uformować rogalik i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cześcią sklejoną do dołu. Bardzo ostrym nożykiem lub skalpelem naciąć część wierzchnią rogalika kilkakrotnie od środka do boków tak, aby ciasto o innym kolorze było widoczne.

W taki sam sposób uformować pozostałe części ciasta, zawijając ciasto czekoladowe w dyniowe i odwrotnie, aby uzyskać rogale dwukolorowe.

Przykryć blachę z rogalami ściereczką i odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 25-30 minut (w zależności od ich wielkości) aż lekko się zarumienią

drożdżowe rogale dyniowo-czekoladowe dwukolorowe

drożdżowe rogale dyniowo-czekoladowe dwukolorowe

16 komentarzy

  1. Wyglądają fenomenalnie! Te kolory to idealny lek na jesienną chandrę :)
    Udanych wakacji :) Pomachaj słonku ode mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. PIĘKNE PIĘKNE PIĘKNE💟 Arcydzieło jednym słowem! Przyjemnego urlopowania!☺ Na Twoim blogu tyle wspaniałości, że przez 2 tyg. nawet nie zauważymy że zniknęłaś😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjawiskowe , dla mnie wydaja się takie nierealne do otworzenia we własnej kuchni , takie cuda tylko u Wróżek Komarek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One tak tylko wyglądają skomplikowanie, a tak naprawdę całkiem proste do zrobienia :)

      Usuń
  4. Bułeczki przepiękne i arcyapetyczne :)
    Już sobie wyobrażam jak radośnie i świetliście będzie u Ciebie w grudniu po urlopie i przed świętami, które tak pięknie kulinarnie dekorujesz :)
    Cudownych, słonecznych, barwnych i apetycznych wakacji :)
    Marta W.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) Powoli zaczynam wracać do naszej przedświątecznej rzeczywistości i wciągam się w wir przygotowań i dekoracji :)

      Usuń
  5. wow, ale cuda. Szkoda, że mam dwie lewe ręce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojejku jakie przepiękne. Nie mogę się na nie napatrzeć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jakie piękne! Trzeba zrobić dopóki mamy jeszcze zapasy dyni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Dobrze, że dynia ma długi okres przydatności do spożycia (a dla pewności najlepiej ją sobie zamrozić) :)

      Usuń
  8. Hey!
    These are awesome! (Thank God for google translate :) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you :) If you have any doubts I can translate it more friendly than the google translator for you ;)

      Usuń
  9. Niesamowita, smakowita sesja zdjęciowa. Jestem ciekawa smaku, zaznaczam sobie jako zakładke do zrobienia. Dzięki. Ala

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.