Koktajl dyniowy

3 listopada 2016

koktajl dyniowy z bananem, imbirem, mlekiem i miodem

Jesienni maniacy dyniowi nie zadowalają się tylko podjadaniem dań z dyni. Dyniowi maniacy dynię również piją. Na deser popijają dyniową latte lub ciemną kawę z syropem dyniowym (koniecznie w towarzystwie dyniowego ciasteczka ;)). A na śniadanie lub drugie śniadanie, piją pożywny koktajl z dyni, czasem modnie nazywając go dyniowym smoothie.

Rzeczywiście koktajl z dyni jest gładki i aksamitny w smaku, za sprawą dodanego do niego banana. Poza tym można modyfikować go na tysiące sposobów, zmieniając i dodając ulubione składniki owocowo-warzywne, przyprawy czy bazę w postaci mleka zwykłego, mleka roślinnego, jogurtów, kefiru czy maślanki. Samo połączenie dyniowego puree i banana jest dość mdłe w smaku, dlatego koktajl trzeba koniecznie podkręcić dodatkiem imbiru i przynajmniej kilku kropel soku z cytryny lub/i pomarańczy. Do tego trochę błonnika w postaci zmielonych ziaren siemienia lnianego, trochę dobroczynnego miodu i mamy jesienne śniadanie doskonałe. Koktajl, nawet pity na zimno rozgrzewa i pobudza energię, a to, o tej porze roku najważniejsze.

koktajl dyniowy z bananem, imbirem, mlekiem i miodem
koktajl dyniowy z bananem, imbirem, mlekiem i miodem

Koktajl dyniowy:

1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki puree z dyni,
1 mały banan,
2 łyżeczki miodu,
1/3 łyżeczki startego korzenia imbiru lub imbiru w proszku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (najlepiej świeżo zmielonego),
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki kardamonu

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta, dodać odrobinę mleka. Przed podaniem schłodzić.

koktajl dyniowy z bananem, imbirem, mlekiem i miodem

koktajl dyniowy z bananem, imbirem, mlekiem i miodem

8 komentarzy

  1. Uwielbiam dyniowe koktajle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię świetne są także na ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Puree jest z ugotowanej dynii czy z surowej:-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dyni ugotowanej :) Można ją upiec i rozdrobnić widelcem albo ugotować w małych kawałkach na parze.

      Usuń
  4. A to pyszota! Korzennie, jesiennie, dyniowo. I słonecznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki słoneczny kolorek z rana od razu lepiej nastawi do świata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka ze mnie fanka dyni, a koktajlu nigdy nie robiłam. Przy następnym pieczeniu odłożę troszkę puree u spróbuję.
    Dzięki za podpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń