Dyniowe ciastka z kremem

29 października 2015

dyniowe ciastka biszkoptowe przekładane kremem

Pora mroku, mgieł, strzyg i duchów nadchodzi! Co prawda nie jestem zwolenniczką dosłownego przenoszenia tradycji innych narodów na nasz grunt i wciąż jeszcze drażnią mnie chodzące po domach (o zgrozo!) 1 listopada, owinięte niedbale w części pościeli niezidentyfikowane postaci, ale w końcu i w naszym kraju mamy tradycje obrzędowe w tym temacie (tak tak - ciemno wszędzie, głucho wszędzie... ;)) i nie mam nic przeciwko jesiennym zabawom w mrocznej konwencji. Sama paradowałam parę razy przebrana za bladolicą damę z krypty, długo przed tym, zanim pierwsze dzieci w prześcieradłach pojawiły się na naszych ulicach, bo urodziny mojej przyjaciółki przypadają akurat na początek listopada i z resztą znajomych, mieliśmy zwyczaj przebierania się na jej urodzinowe imprezy w stroje stosowne do pory i okazji ;) Poza tym lubię się bać, lubię horrory, niewyjaśnione zjawiska i opowieści niesamowite. Lubię też dyniowe ciasteczka, a one jakoś szczególnie dobrze wpasowują się w zastane okoliczności przyrody przełomu października i listopada :)

Moje dzisiejsze ciastka, to nie chrupiące herbatniki, ale małe, dyniowe biszkopty przełożone twarożkowym kremem, z dodatkiem skórki cytrynowej. Mięciutkie i wilgotne, jak mini torciki. Do tego można wyżyć się artystycznie, dekorując je kakaową posypką i gotowymi lub zrobionym samodzielnie szablonami (dekoracja nie osypuje się wbrew pozorom, bo skutecznie przylepia się do wilgotnego ciastka). Dzieci i dorośli uwielbiają je, co przetestowałam, więc mogą być fajną, dodatkową atrakcją wszystkich "strasznych" imprez :)

dyniowe ciastka biszkoptowe przekładane kremem

dyniowe ciastka biszkoptowe przekładane kremem

Dyniowe ciastka z kremem:
(na około 20 podwójnych ciastek)

1 i 2/3 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki dyniowego puree,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem - 
200 g kremowego serka śmietankowego,
75 g miękkiego masła,
2/3 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
skórka otarta z połowy cytryny

dodatkowo - 
1/4 szklanki cukru pudru,
1 łyżka ciemnego kakao

Jajka utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodać olej i dyniowe puree (kawałki dyni upieczonej lub ugotowanej na parze do miękkości i rozgniecionej widelcem). Wszystko wymieszać.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać po łyżce ciasta, zachowując 3-4 cm odstępy. Piec około 15 minut, aż ciastka wyrosną. Wyjąć i pozostawić na blasze do wystygnięcia.

Przygotować krem - masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając serek śmietankowy. Na końcu dodać skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać. Jeżeli krem jest dosyć rzadki, schłodzić w lodówce.

Na każde ciasto nałożyć po łyżce kremu i przykryć drugim ciastkiem. Cukier puder wymieszać z kakao i oprószyć ciastka po wierzchu (można zrobić to przez szablon, żeby uzyskać wzorek :))

dyniowe ciastka biszkoptowe przekładane kremem

dyniowe ciastka biszkoptowe przekładane kremem


10 komentarzy

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.