Bułki piwne z pokrzywą

18 maja 2016

bułki piwne z pokrzywą i siemieniem lnianym

Raz jeszcze majowa pokrzywa. A ona w tym roku u mnie ląduje najczęściej w wypiekach. Najpierw chleb z pokrzywą, więc teraz przyszła pora na bułki piwne z pokrzywą.

Często wraca do mnie marzenie o małej piekarni, gdzie zakaz wstępu miałoby pieczywo z polepszaczami, a wszystko dozwolone i naturalne, co wychodziłoby z moich piekarniczych pieców, wyznaczane byłoby porami roku. Wiosną byłyby to chleby i bułki z pokrzywą i słodkie bułeczki z fiołkami, latem piekłabym ogromne bochny na liściach chrzanu, chleby ze świeżymi ziołami i młodym jęczmieniem, jesień zarezerwowana byłaby dla żółtych drożdżówek z dynią i chlebów marchwiowych i buraczanych, a zima dla korzennych wypieków z bakaliami i suszonymi owocami.

Na razie muszę zadowolić się swoją domową piekarnią, która o tej porze roku proponuje bułki z pokrzywą i siemieniem lnianym na piwie. Pięknie rosną, są puszyste i dzięki piwu, mają przyjemnie wilgotny miąższ. Dodatki do nich można dowolnie modyfikować, dodając inne ulubione ziarna i mniej lub więcej ziół i pokrzywy wedle uznania. Dla wielbicieli bursztynowego trunku muszę dodać na zachętę, że kiedy bułki pieką się, w całym domu intensywnie pachnie piwem :)

bułki piwne z pokrzywą i siemieniem lnianym

bułki piwne z pokrzywą i siemieniem lnianym

Bułki piwne z pokrzywą:
(wg Handcraftedtravellers)

900 g mąki pszennej chlebowej,
25 g świeżych drożdży,
2 szklanki piwa,
3 łyżki miodu,
2 łyżki siemienia lnianego,
1 łyżka soli, garść młodej pokrzywy (około 10 czubków pokrzywy)

Pokrzywę sparzyć wrzątkiem i posiekać. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę miodu, 3 łyżki mąki i 4 łyżki lekko podgrzanego piwa. Wymieszać wszystko na gładką masę i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Do reszty podgrzanego piwa dodać resztę miodu, sól, pokrzywę i siemię lniane. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i mieszając powoli dodawać mąkę. Kiedy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję (nie będzie rzadkie), zagnieść i dobrze wyrobić, aż będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 3 cm i szklanką albo wycinarką do pączków wyciąć bułki lub uformować ręką.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułki można ozdobić listkami pokrzywy. Włożyć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 30 minut, aż bułki wyrosną i lekko się zarumienią.

bułki piwne z pokrzywą i siemieniem lnianym

bułki piwne z pokrzywą i siemieniem lnianym

12 komentarzy

  1. Taka piekarnia to by było coś , ja chętnie bym się u ciebie Kuzyneczko zatrudniła do mieszania ciasta :)
    Takie bułki pewnie upiekę jeszcze w maju :)Są wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie - byłabyś głównym doradcą w doborze przepisów - myślę, że sukces byłby murowany :)

      Usuń
    2. To się zgadzam ,ale mieszać tez mogę , bo lubię :D, oczywiście ciasto mieszać :)

      Usuń
    3. Dziewczyny bierzcie sie do roboty i spełniajcie marzenia. Z Komarka marketingiem i zdolnościami na małej piekarni dlugo nie poprzestaniecie. I ja przepis wypróbuję.

      Usuń
  2. They look wonderful. Happy May with love Janice

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you Janice! Greetings from Spring Poland :)

      Usuń
  3. fantastico,complimenti,grazie per la bella ricetta,non avevo mai sentitot del pane con le ortiche,buona notte

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazie Paola! Sono sicuro che vi piacerà - è davvero la pena di provare :)

      Usuń
  4. mmm- chcę popełnić! i pokrzywę mam za oknem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne bułeczki. Ciekawa sprawa z tym piwem :)
    Piękne zdjęcia. Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwycająco wyglądają z tymi pokrzywowymi listkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają mega apetycznie - i ten listek pokrzywy - super! :-)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.