Sernik z ananasami

13 marca 2016

sernik z ananasami i syropem

Wśród wielkanocnych propozycji nie może zabraknąć sernika. Tak jak Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez zawijanego makowca, tak w Wielkanoc musi być na stole przynajmniej jeden sernik. Tak się składa, że na naszym rodzinnym stole jest ich zawsze dużo więcej i na ten mały sernikowy festiwal czekam zawsze najbardziej :)

Od tradycyjnych polskich wypieków - sernika krakowskiego i wiedeńskiego oraz paschy, specjalistką jest moja kuzynka Dziuunia. Ja piekę serniki kremowe, smakowe, z owocami i staram się wyszperać przepis, którego jeszcze wcześniej nie próbowaliśmy. Nie było jeszcze na przykład trochę egzotycznego sernika z ananasami, więc upiekłam na próbę generalną.

To amerykański sernik, pieczony w kąpieli wodnej - waniliowy, kremowy i bardzo smaczny sam w sobie. Ale dopiero z dodatkiem pieczonych w miodzie ananasów i skropiony miodowym syropem, nabiera odświętnego charakteru i w smaku i w wyglądzie.

sernik z ananasami i syropem

sernik z ananasami i syropem

Sernik z ananasami:

spód - 
1 szklanka zmielonych herbatników,
2 łyżki masła

masa serowa - 
500 g twarogu trzykrotnie mielonego,
250 g kremowego serka śmietankowego,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
2 jajka,
laska wanilii

wierzch - 
1 ananas świeży lub 1 puszka ananasów w syropie
1/2 szklanki wody,
2 łyżki miodu,
1 łyżka cukru,
1 łyżka rumu,
2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotować spód - herbatniki wymieszać ze stopionym masłem. Masę wsypać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć do dna. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tortownicę owinąć szczelnie od zewnątrz folią aluminiową.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni.
Przygotować masę serową - twaróg i serek śmietankowy zmiksować z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać śmietanę i ziarenka wyskrobane z przeciętej laski wanilii. Wymieszać, po czym dodawać po jednym jajku i wszystko utrzeć na jednolitą masę.
Masę serową wlać na podpieczony spód ciasteczkowy. Tortownicę z ciastem wstawić do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wypełnionej gorącą wodą (woda powinna sięgać do około 3 cm wysokości tortownicy).
Piec godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku do ostygnięcia. Wyjąć z naczynia z wodą i schłodzić w lodówce.

Ananasy pokrojone w plastry rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni (najlepiej z funkcją grillowania od góry).
Wodę, cukier, miód i sok z cytryny umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęstniejący syrop. Dodać rum i syropem skropić ananasy. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut. Po tym czasie przewrócić ananasy na drugą stronę i zostawić w wyłączonym piekarniku na kolejne 20 minut, skrapiając je powstałym syropem.

Ananasy pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na serniku. Skropić pozostałym syropem.

sernik z ananasami i syropem

sernik z ananasami i syropem

5 komentarzy

  1. U mnie na święta też nie może zabraknąć sernika ;) Twoja propozycja super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I u mnie na święta sernik to obowiązkowa pozycja w menu.
    Przepiękny ten serniczek z ananasami. Bardzo mi się podoba i chętnie wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ! Very nice,,,i really like it..

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, coś wspaniałego! Absolutnie wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.