Ciastka orzechowe z czekoladą. Włoskie ciasteczka wielkanocne

2 marca 2016

włoskie ciastka orzechowe z czekoladą

Po raz kolejny marzec nie zaskoczył nas pozytywnie od samego początku wiosenną pogodą, ale to już ten czas, kiedy wielkimi krokami zbliżają się wiosenne święta i przygotowania do Wielkanocy. Ja też zaczynam rozglądać się za wielkanocnymi pomysłami i będę miała dla Was kilka nowych propozycji na świąteczne śniadanie i stół z deserami. Zaczynam na słodko, od ciasteczek, ponieważ te można zacząć chrupać już w trakcie porządków i przygotowań. Bo nie wierzę, żeby cały ich słój doczekał Wielkanocy... ;)

Orzechowo-migdałowe, kruche ciasteczka wielkanocne są tradycją we Włoszech, a pochodzą dokładnie z Trentino. Oryginalnie piecze się je z mielonych migdałów z orzechami laskowymi, które w całości wciska się w środek każdego ciasteczka przed upieczeniem. Jako że od jesieni walczę z orzechową klęską urodzaju, moje ciastka upiekłam w całości z orzechów laskowych - w części zmielonych, w części w całości. Koniecznie trzeba je wcześniej podprażyć na suchej patelni, co ułatwia mielenie i jest gwarancją obłędnego, orzechowego zapachu ciastek, już w trakcie pieczenia. A wtedy naprawdę trudno się oprzeć, żeby nie sięgnąć po kolejne do słoika ;)

włoskie ciastka orzechowe z czekoladą

włoskie ciastka orzechowe z czekoladą

Ciastka orzechowe z czekoladą:

250 g mąki pszennej,
200 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów,
170 g zimnego masła,
120 g cukru,
1 jajko,
1 g drożdży suszonych,
100 g czekolady w płatkach lub pokruszonej czekolady,
skórka otarta z dwóch cytryn,
szczypta soli,
150 g wyłuskanych orzechów laskowych w całości

Przesianą mąkę wymieszać z solą, cukrem, mielonymi orzechami i suchymi drożdżami. Dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać je ze składnikami suchymi. Dodać jajko, czekoladę i skórkę cytrynową i zagnieść wszystko na gładkie ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Z ciasta uformować niewielkie kulki, lekko je spłaszczyć i do każdej wetknąć w środek po jednym całym orzechu laskowym.

Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut, aż ciastka lekko się zarumienią.

włoskie ciastka orzechowe z czekoladą

włoskie ciastka orzechowe z czekoladą

15 komentarzy

  1. Nigdy nie piekłam ciasteczek orzechowych, ale czuję się skuszona! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz nadrobić, szczególnie jeżeli lubisz orzechy :)

      Usuń
  2. przeurocze Kuzyneczko te twoje ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  3. buoni,buoni,bravissima e grazie

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasteczka, cudowne zdjęcia no i ten baranek piękniutki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój ulubiony wielkanocny baranek - wiekowy i po wypadku, stąd popękany tu i ówdzie, ale i tak jest najfajniejszy ;)

      Usuń
  5. Orzechowe ciasteczka chyba nigdy mi się nie znudzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma mowy, żeby taki słoik dotrwał u nas do Wielkanocy... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też nie dotrwał... ;) Wypada upiec nową porcję :)

      Usuń
  7. ciasteczka wyglądają pysznie:) podejrzewam, że pachną obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy się pieką, orzechami pachnie w całym domu :)

      Usuń
  8. Wyglądają pysznie! Chyba będą królować na moim stole podczas Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Komarko, a ile takie ciasteczka mogą wytrzymać w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kruche ciasteczka, więc co najmniej 2 tygodnie mogą sobie spokojnie leżakować w słoiku lub zamkniętym pudełku :)

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.