Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami

24 lutego 2016

chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami irlandzki soda bread

Nie wiem jak Wam, ale mnie bardzo dłuży się ta zima! Tęsknię za słońcem, ciepłym wiatrem, zielenią, kwitnącymi jabłoniami i świeżymi ziołami. Odliczam tygodnie, kiedy znów będzie można skubać wprost z balkonowych skrzynek pachnącą bazylię do pomidorów i mozzarelli na śniadanie, drobnolistny tymianek do kurczaka i miętę do herbaty. Na pocieszenie wyjęłam z głębi szafki kiełkownicę i wysypałam pierwszą porcję nasion na kiełki. I upiekłam chleb  - na sodzie z rozmarynem, z aromatycznych igiełek rozmarynowego drzewka, które dzielnie, jako jedyne całorocznie pełni rolę ziołowego reprezentanta na kuchennym parapecie.

Chleb na sodzie - soda bread poznałam w Irlandii. Ma specyficzną konsystencję miąższu i charakterystyczną chropowatą, "niepokorną" skórkę. Podstawowy przepis można łatwo zmodyfikować wedle swojego gustu, dodając ulubione zioła, orzechy, owoce albo sery. Trzeba koniecznie naciąć uformowane w okrągły bochenek surowe ciasto na krzyż, a wtedy upiecze się pięknie i równomiernie. Nie warto piec dużego bochenka lub kilka na raz, bo chleb na sodzie szybko czerstwieje i zdecydowanie najlepiej smakuje na świeżo. Spróbujcie odkroić kromkę jeszcze ciepłego soda bread, posmarować masłem i/lub miodem i zjeść takie cudo na przykład na śniadanie...

chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami irlandzki soda bread

chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami irlandzki soda bread

Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami:
(wg Oatgasm)

250 g mąki,
1 szklanka maślanki,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki soli,
1/3 szklanki rodzynek,
1 małe jabłko
1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.

Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.

chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami irlandzki soda bread

chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami irlandzki soda bread

14 komentarzy

  1. che pagnotta,croccante e profumata,grazie per la ricetta

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z tym chlebkiem zrobię na sobotnie śniadanko :) hmm ja też już tęsknię za wiosną nawet latem ;) ale już nie długo ;) gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z taką właśnie nadzieją się pocieszam - że już niedługo :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Chlebek zrobiłam rewelacja ;) dziękuję za świetny przepis ;) pozdrawiam

      Usuń
  3. Obłędny!
    Też marzę o ciepłym wietrze zamiast tego przenikającego do kości, lodowatego powiewu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj rano znowu mroźno :/ Ale ja zawsze daję czas zimie do końca lutego - od marca musi przyjść wiosna :)

      Usuń
  4. Wszystko zgodnie z planem, chleb w piekarniku :-) Ja tez daję czas zimie do końca lutego w tym roku dłuższego o 1 długi dzień :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis bez zakwasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. no wlasnie: a czy moznaby zmniejszyc ilosc sody i dodac choc troche (100g) zakwasu? bo dla mnie chleb bez zakwasu to tylko w polowie chleb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmniejszyć ilość sody do pół łyżeczki, ale lepiej nie kombinować z łączeniem z zakwasem :) Chleby na zakwasie to inna bajka i inny proces robienia/wyrastania. Irlandzki chleb na sodzie ma zupełnie inny smak i miąższ i taka jego uroda :)

      Usuń
  7. dziejkuje za szybka odpowiedz:)

    ok. w takim razie usmiechne sie do sody;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy jak nie mam pod ręką maślanki, mogę ją zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny albo kefir.

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.