Zapiekanka makaronowa z dynią, pasternakiem i szałwią

12 listopada 2015

jesienna zapiekanka makaronowa z dynią, pasternakiem i szałwią

Zapiekanki mają siłę, szczególnie w listopadzie! Zapiekany obiad w tym miesiącu robię częściej niż kiedy indziej. Już sam fakt rozgrzania piekarnika w listopadową pogodę napawa mnie szczęściem (w końcu nie można piec codziennie ciast i drożdżówek ;)), a i jesienne skarby - warzywa korzeniowe, dynie i grzyby, idealnie nadają się do zapiekania i w tej postaci smakują mi najbardziej.

Ostatnio zachwyciło mnie połączenie pasternaku z dynią, szałwią i makaronem, a to wszystko zapieczone w kremowym, parmezanowym beszamelu. Na samą myśl o tej zapiekance robi się ciepło i przyjemnie i tak jak do zup dyniowych, najlepiej pasuje do niej określenie "comfort food".

jesienna zapiekanka makaronowa z dynią, pasternakiem i szałwią

jesienna zapiekanka makaronowa z dynią, pasternakiem i szałwią

Zapiekanka makaronowa z dynią, pasternakiem i szałwią:

1 duża lub 2 średnie cebule,
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
2 ząbki czosnku,
2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni,
1 szklanka pokrojonego w małą kostkę pasternaku,
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii (można użyć zamiennie 1 łyżeczki suszonej),
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1/2 szklanki startego parmezanu,
2 szklanki makaronu penne (ok. 250 g),
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia

beszamel - 
2 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
2 szklanki mleka

Na głębokiej, dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić ją, po czym dodać posiekany drobno czosnek i mieloną paprykę. Smażyć mieszając około 3 minuty, po czym dodać dynię i pasternak. Wymieszać wszystko i smażyć na małym ogniu mieszając około 10 minut. Dodać przyprawy, szałwię i natkę pietruszki, doprawić wszystko solą i pieprzem i zdjąć z ognia.

Makaron ugotować al dente i odcedzić, zachowując szklankę wody, w której się gotował. Makaron wymieszać z warzywami z patelni i 1/4 szklanki startego parmezanu. Przełożyć wszystko do nasmarowanej masłem żaroodpornej formy do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Przygotować beszamel - w rondlu stopić masło, dodać mąkę i mieszając zasmażyć przez około 3 minuty. Dodać mleko i cały czas mieszając podgrzewać. Kiedy całość zacznie się gotować, dodać zachowaną wodę, w której gotował się makaron i mieszając gotować kolejne 3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, wymieszać i polać po wierzchu makaron z warzywami. Całość posypać pozostałym parmezanem i zapiekać 30 minut.

jesienna zapiekanka makaronowa z dynią, pasternakiem i szałwią

jesienna zapiekanka makaronowa z dynią, pasternakiem i szałwią


11 komentarzy

  1. wygląda bardzo zachęcająco! chyba zrobię taką zapiekankę na weekendowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) W wersji mięsnej można dodać kawałki kurczaka.

      Usuń
  2. Połączenie dyni z pasternakiem jest pyszne. Robiłam własnie zupę krem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, w listopadzie wszystko prosto z piekarnika smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Zjadlam jedna porcje, poszlam po dokladke, a na deser wyjadalam parmezanowe przypieczone kluski z wierzchu. Dzieki, Komarko, swietny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Komarko, przymierzam się do tego dania ale niełatwo zdobyć pasternak. Zastąpić pietruszką czy masz może inną propozycję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pietruszką może być trochę mdłe (chyba, że bardzo lubisz jej smak :)), ale spróbowałabym z bakłażanem - będzie fajnie kontrastował z dynią :)

      Usuń
  6. Będę polować na pasternak a póki co skorzystam z rady :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe!!! Takie obiady mogłabym jeść codziennie 😋 Pasternak ma się pojawić bliżej zimy a tymczasem użyłam bakłażana.

    OdpowiedzUsuń