Bułki dyniowe (bez zagniatania)

23 listopada 2015

bułki dyniowe nie wymagające zagniatania

Najbardziej lubię ten rodzaj pieczywa (czy to na drożdżach, czy na zakwasie), który wyrasta, kiedy śpię :) Nie chodzi o rodzaj ciasta, choć długi czas wyrastania ma duży wpływ na jego smak i konsystencję, ale o wystawioną na próbę moją cierpliwość. Mimo, że drożdżowe czy zakwasowe ma zwykle z góry przewidziany czas leżakowania, nigdy nie mogę powstrzymać się od ciągłego zaglądania do miski lub foremki, przekonywania siebie samą, że to na pewno już i w konsekwencji wstawiania do pieczenia niewyrośniętego do końca ciasta lub co gorsza takiego, które przerosło. Ciasto które rośnie nocą ma święty spokój i dokładnie tyle czasu, ile potrzebuje. I święty spokój mam też ja :)

Jesienne bułki z dynią nie dość, że wyrastają przez noc, nie trzeba ich również zagniatać. Cała robota polega na wymieszaniu składników łyżką, a później, rano - na uformowaniu i upieczeniu świeżych, chrupiących bułeczek na śniadanie.

bułki dyniowe nie wymagające zagniatania

bułki dyniowe nie wymagające zagniatania

Bułki dyniowe (bez zagniatania):

850 g mąki chlebowej,
10 g świeżych drożdży,
2/3 szklanki dyniowego puree,
1 płaska łyżka soli,
1 łyżeczka cukru,
2 szklanki wody,
pestki dyni

Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z połową szklanki ciepłej wody, dyniowym puree i cukrem.

Mąkę wymieszać z solą w dużej misce. Dodać zaczyn drożdżowo-dyniowy i pozostałe 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, tak aby mąka połączyła się ze składnikami mokrymi. Przykryć miskę folią lub wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 12 godzin (najlepiej wymieszać ciasto wieczorem i zostawić na całą noc). Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze oprószony mąką blat (ciasto ma dość luźną konsystencję) i podzielić na 10-12 mniej więcej równych porcji. Omączonymi rękoma uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
Wyrośnięte bułki posmarować po wierzchu mlekiem i obsypać pestkami dyni. Piec około 25-30 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.

bułki dyniowe nie wymagające zagniatania

bułki dyniowe nie wymagające zagniatania

14 komentarzy

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez cudenka! Nie ma jak to swiezutka buleczka z rana ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto do wyrastania na noc zostawiamy w temperaturze pokojowej czy w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiłam w temperaturze pokojowej. Jeżeli masz bardzo ciepło w kuchni, można zostawić na górnej półce w lodówce,

      Usuń
  4. Są urocze! Piekny kształt i kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I takie niespieszne, leżakujące ciasto to ja doceniam :o)

    OdpowiedzUsuń
  6. Meh. Gdybym miała czas piec : <
    Cierp ciało jak się studiować zachciało :<<

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam dynię, więc byłabym zadowolona z takich bułek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosto i pysznie :) I jak tu ich nie kochać...? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam, czym można bezpiecznie zastąpić dyniowe puree w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez dyni nie będą to już bułki dyniowe :) Można zupełnie pominąć i wtedy wyjdą zwykłe drożdżowe.

      Usuń
  10. Dynia czyli samo zdrowie! ;)

    OdpowiedzUsuń