Jagodzianki III

16 lipca 2015

domowe jagodzianki puszyste i maślane

A Wy, piekliście/jedliście już w tym roku? :)



domowe jagodzianki puszyste i maślaneJagodzianki III:

500 g mąki,
40 g drożdży,
1 jajko,
3 żółtka,
100 g cukru,
100 g masła,
1 szklanka mleka,
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
szczypta soli,

jagody (około 300 g)

dodatkowo -
1 jajko do smarowania ciasta

Zrobić zaczyn - drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru na jasny, puszysty krem.

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Dodać zaczyn drożdżowy i masę jajeczną.
Masło stopić w reszcie mleka i lekko ostudzone, stopniowo dodawać do reszty składników, zagniatając ciasto. Na końcu dodać cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite i lśniące i po przekrojeniu nożem będzie wypełnione pęcherzykami powietrza. Ciasto jest dosyć luźne - jeżeli mocno będzie się kleić, podsypać mąką (starając się, żeby dodawać jej jak najmniej).

Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, przebić je i jeszcze raz lekko wyrobić.

Odkrawać równe kawałki ciasta, nadziewać jagodami i uformować podłużne bułeczki.

Jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około pół godziny aż lekko podrosną.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Jajko rozkłócić widelcem i posmarować wierzch każdej bułeczki.
Piec około 20 minut, aż jagodzianki zarumienią się. Upieczone i ostudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.

domowe jagodzianki puszyste i maślane

12 komentarzy

  1. Komarko, czy piekłaś ze swojego przepisu nr 2 na jagodzianki, czy z jakiegoś nowego?? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jeszcze innego :) To taki mój wypróbowany przepis na niezawodną drożdżówkę, który modyfikuję ilością mleka - im go więcej, tym ciasto jest luźniejsze i po upieczeniu delikatniejsze. Do zwykłej drożdżówki dodaję na tę proporcję 1/2 szklanki mleka :)

      Usuń
    2. dziękuję <3

      Usuń
  2. hmmm jeszcze nie, ale może jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają, jak chmurki, cudne; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagodzianki górą! Najlepsze drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W Danii nie ma jagód, a z borówkami to zdecydowanie nie to samo...
    To tylko sobie monitor poliżę, bo takie Twoje są piękne... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno nie jadłam jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja przekombinowałam ostatnio jagodzianki, niedługo wrzucę przepis na www.smakikury.pl :) Wyszły bardzo fajnie, jak na pierwszy raz. Dodam, że jagódki zbierałam własnoręcznie w lasku :) Twoje wyglądają pysznie! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezwykłe jagodzianki ❤ Najpyszniejsze jakie jadłam, puszyste jak chmurka ☁

    OdpowiedzUsuń