Chlebek fistaszkowy (z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi)

29 stycznia 2014

słodki chlebek fistaszkowy z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi

Jedne z moich ulubionych ciasteczek, to kruche i chrupiące ciasteczka fistaszkowe na bazie masła orzechowego. Ostatnio piekłam je po raz kolejny na swoje imieniny i przyszło mi na myśl odtworzenie tego smaku w innym wypieku. Zamarzył mi się fistaszkowy chlebek śniadaniowy...

Śniadanie to dla mnie świętość. Nigdy nie wychodzę z domu na czczo, niezależnie od pory dnia (lub nocy :)) Mogę zrezygnować z drugiego śniadania (lub zastąpić je w biegu owocem lub jogurtem), ale nigdy z pierwszego, które musi być syte i treściwe, zawsze poparte wielkim kubkiem gorącej herbaty. Do porannych grzeszków mogę zaliczyć jedynie to, że właściwe śniadanie bardzo lubię zagryźć czymś słodkim (święcie wierząc, że słodki początek, to gwarancja udanego dnia ;)) - może to być mała drożdżówka, kruche ciasteczko, kawałek ciasta z owocami lub kostka brownies. Słodkie chlebki (na czele z bananowym i daktylowym) należą do stałego repertuaru wypieków w mojej kuchni, bo to mój ideał śniadaniowej "przegryzki", który jednocześnie mogę zapakować na drugie śniadanie i zjeść w pracy do popołudniowej kawy :) Teraz do ulubionych dorzucam jeszcze jeden - chlebek fistaszkowy, z masłem orzechowym i jogurtem, posypany chrupiącymi orzeszkami, które prażą się podczas pieczenia. Szybki i banalnie prosty w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wyśmienicie, szczególnie posmarowany Nutellą :)

słodki chlebek fistaszkowy z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi
słodki chlebek fistaszkowy z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi

Chlebek fistaszkowy (z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi)

1 i 3/4 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 duże jajka,
2/3 szklanki cukru,
1 szklanka masła orzechowego,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 szklanki orzeszków ziemnych, niesolonych,
1 łyżka cukru brązowego

Masło orzechowe, jogurt i cukier zmiksować z jajkami na gładką masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Dodać do składników mokrych i wymieszać, tak by składniki połączyły się (nie miksować zbyt długo).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksową (24 X 12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Orzeszki ziemne posiekać i wymieszać z cukrem brązowym - posypać ciasto.

Piec około godzinę (do czasu, aż wbity w środek patyczek będzie suchy). Jeżeli orzeszki na wierzchu szybko zbrązowieją - przykryć luźno folią aluminiową.

słodki chlebek fistaszkowy z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi
słodki chlebek fistaszkowy z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi

35 komentarzy

  1. Świetny pomysł :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och jaki fantastyczny pomysł:-), ja również uwielbiam chlebki/ ciasta śniadaniowe, koniecznie muszę zrobić Twój chlebek bo przepadam za fistaszkami:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, w takim razie gwarantuję, że zakochasz się w tym chlebku od pierwszego kęsa :)

      Usuń
  3. szklanka masła orzechowego to ile gram? czy chodzi o masło o gładkiej konsystencji czy z kawałkami orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam masła gładkiego. Ale nie przyszło mi do głowy, żeby dokładnie zważyć porcję masła, bo proporcje na szklanki (o pojemności 250 ml) sprawdzają się tutaj bardzo dobrze. Na pewno będzie to niecałe 200 g masła.

      Usuń
  4. Wygląda pysznie! Na weekend wiem jakie ciasto upiekę :) Zapraszam do mnie http://testerkabloggerka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakby tak... mąkę dać orkiszową/gryczaną czy coś żeby odgonić wyrzuty sumienia od kalorii:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można spróbować - chlebkowi na pewno taka zamiana nie zaszkodzi :) A ilość kalorii usprawiedliwia to straszliwe zimno na zewnątrz (przynajmniej do końca zimy) ;)

      Usuń
  6. wyobrażam sobie jak smaczny jest ten chlebek! bardzo lubię masło orzechowe, a taki wypiek z jego udziałem nie może nie smakować świetnie :) do tego tak apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. rany jaki on ładny :)
    ja bym nawet samą pajdkę zjadła :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakochałam się! :) Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie! Te orzeszki na górze zwłaszcza :). Kocham masło orzechowe, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam podobnie ze sniadaniami, musi koniecznie byc cos slodkiego ;) A ten chlebek jest po prostu cudny! Ciekawe, czy wyszedlby z innych orzechow i masla, jak myslisz? Mam niestety uczulenie na fistaszki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ash, jestem pewna, że wyszedłby też z innym masłem orzechowym, np. masłem z orzechów laskowych. Trudniej je znaleźć w sklepie lub zrobić w domu, bo są mniej tłuste i podatne na zmielenie na krem od fistaszków, ale jestem pewna, że widziałam gdzieś przepis na takie własnej roboty (u Doroty z Moich Wypieków?). Ze zwykłym masłem straciłby wiele, bo cały jego smak właśnie w fistaszkowym cieście.

      Usuń
  11. czy to ten rodzaj ciasta przy ktorym zdarza sie zakalec? bede go piec w biegu i zastanawiam sie czy warto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wręcz przeciwnie - prawdopodobieństwo zakalca bardzo niewielkie i właśnie do pieczenia w biegu :) Wystarczy uważać, żeby nie mieszać ciasta zbyt długo (po wsypaniu składników suchych miksować dosłownie chwilę, aby nie było w cieście grudek). Dla pewności można też wcześniej wyjąć z lodówki jajka i jogurt, żeby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę pokojową.

      Usuń
  12. wygląda na puszysty i nie za suchy, a do tego jak czytam o jego smaku... - to zjadam oczami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom bardzo puchaty nie jest, bo ma dość zwartą konsystencję, ale nie jest suchy i rozpływa się w ustach :) Spokojnie można upiec go dzień wcześniej, bo leżakowanie mu służy.

      Usuń
  13. musi byc nieziemski w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę wypróbować, bo masło orzechowe uwielbiam!
    Ja też nie wychodzę z domu bez śniadania, nie umiałabym; D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój must bake! Pokusa po kroćset!

    OdpowiedzUsuń
  16. Komarko, jaki cudowny jest ten chlebek. Wygląda znakomicie. Zjadłabym chętnie.
    Musi byc pyszny.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Również muszę wypróbować :) PS. Fajny kubek z kurą

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda przepysznie :) piekłam już kiedyś podobny z fistaszkami, będę musiała spróbować Twojego!

    OdpowiedzUsuń
  19. te choinki w tle trochę już męczą..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Choinki są zimowe, więc niech sobie powiszą do końca karnawału ;)

      Usuń
  20. Wow świetny ! Inny niż wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wow to musi być pyszne! piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ech.. totalnie się zakochałam... <3 <3
    Nie znam chyba lepszego pomysłu na obiad..
    szkoda, że deficyt masła teraz u mnie, bo robiłabym od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Upiekłam :) pyszny był i szybko zniknął :D dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealne drugie śniadanie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Masło orzechowe- chodzi o Nutelle? Jeśli nie to jakiego konkretnie używasz?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta potrzebne jest masło z orzeszków ziemnych. Robię je sama (wystarczy prażone orzeszki tak długo miksować blenderem/malakserem, aż powstanie kremowa masa. Do tego szczypta lub więcej soli do smaku i gotowe :)), ale można je bez problemu kupić w marketach jako masło orzechowe lub fistaszkowe.

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.