Sernik miodowo-pomarańczowy z ricottą i syropem

20 marca 2012

sernik miodowo-pomarańczowy z serem ricotta i syropem miodowym

Razem z wiosną pod rękę zbliża się wielkimi krokami Wielkanoc. Kalendarz nie kłamie - jeszcze tylko oficjalne powitanie najpiękniejszej pory roku, później drastyczne popchnięcie wskazówek zegara i odebranie cennej godziny snu, Niedziela Palmowa i mamy święta :) Pośród całej masy innych spraw, zaprzątających w tej chwili moją głowę (o których niebawem ;)), zaczynam układać listę świątecznego menu. Tak już mam, że zwykle zaczynam od deseru i dopiero, kiedy kompletny plan ilości i rodzajów wypieków zostanie zamknięty, ze spokojną głową przechodzę do mięs, sałatek, przekąsek i dodatków. Aktualnie na tapecie więc mazurki, serniki, baby, torty, paschy, przekładańce...

Nie ma Wielkanocy bez sernika i oto właśnie znalazłam ten, który dołączy do mojej słodkiej, świątecznej listy :) Przepisów na włoski sernik z ricotty jest mnóstwo, co tylko potwierdza, że żonglować proporcjami i dodatkami można bez końca, ale prawda jest taka, że każda ilość tego sera dodana do masy sernikowej, to gwarancja szczególnej puszystości i delikatności ciasta. Do mojego sernika dodałam mniej więcej jedną część ricotty w stosunku do dwóch części kremowego, śmietankowego serka (typu Philadelphia). Do tego klasycznie - miód i pomarańcza. Migdałowy, kruchy spód i syrop miodowo-pomarańczowy wieńczą dzieło.
Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczny sernik - ten polecam bardzo :)

sernik miodowo-pomarańczowy z serem ricotta i syropem miodowym

Sernik miodowo-pomarańczowy z ricottą:

spód - 
100 g migdałów blanszowanych,
100 g herbatników,
60 g masła

masa serowa -
250 g ricotty,
400 g kremowego serka śmietankowego,
1/3 szklanki cukru,
2 łyżki miodu,
3 jajka,
skórka otarta z pomarańczy,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

syrop miodowo-pomarańczowy -
sok z 1,5 pomarańczy,
1/4 szklanki miodu,
3 łyżki wody,
2 łyżki likieru pomarańczowego

Migdały i herbatniki na spód zmielić blenderem. Wymieszać ze stopionym masłem i masą wykleić spód i boki tortownicy o średnicy 19 cm. Zostawić w lodówce do stężenia.

Ricottę zmiksować na puszystą masę. Dodać serek śmietankowy i cukier - miksować, aż składniki dobrze się połączą. Dodawać po jednym jajku mieszając na małych obrotach. Następnie dodać miód, skórkę otartą z pomarańczy i na końcu skórkę kandyzowaną.
Masę serową wylać na schłodzony spód. Tortownicę owinąć dokładnie podwójną warstwą folii aluminiowej. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Tortownicę wstawić do blaszki lub naczynia żaroodpornego i napełnić je mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Piec w kąpieli wodnej 60 minut.
Upieczony i ostudzony sernik przed podaniem schłodzić w lodówce.

Sok pomarańczowy, miód i wodę wlać do rondelka. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż część płynu zredukuje się i będzie mieć konsystencję syropu. Ostudzić i ostudzony syrop wymieszać z likierem.
Gotowym syropem polewać kawałki sernika lub bezpośrednio rozsmarować na wierzchu.

sernik miodowo-pomarańczowy z serem ricotta i syropem miodowym

36 komentarzy

  1. oo jak słodko! Kocham sernik, a jeszcze z dodatkami to już w ogóle bym oszalała :) Zaobserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo - nie tylko do zaobserwowania, ale i wypróbowania! :)

      Usuń
  2. Serniczek dla pszczółki:) Śliczny, naprawdę uroczy.
    Muszę koniecznie spróbować.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, dla pszczółki w sam raz :) Bardzo lubię dodatek miodu w sernikach :)

      Usuń
  3. Do wczoraj bylam przekonana, ze do Swiat jeszcze tyyyle czasu! Niestety okazuje sie, ze wcale nie :/
    Sernik absolutnie niesamowity wizualnie! Piekny Komarko :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, dopóki nie spojrzy się na kalendarz, święta wydają się odległą przyszłością. A tak naprawdę to tuż tuż :)) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Komarko , czarujesz, ten sernik jak dla mnie absolutnie idealny
    A jak on wygląda?No jak u Wróżki Komarki
    p.s on raczej taki malusi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, malutki jest - idealny do tortownicy o średnicy 19 cm. Zapomniałam dodać, że na świąteczną wersję "rodzinną" koniecznie trzeba zwiększyć proporcje :)

      Usuń
    2. Komarko* ,a ja sobie tak dumam ,że można zamiast jednego dużego dwa malutkie upiecz:D

      Usuń
  5. Przepieknie wyglada! I jeszcze ten migdalowy spod...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pobudza apetyt. Połączenie miodu i ricotty to niebo, a w serniku? Zdecydowanie zamierzam wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm... Kolejny serniczek do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik niby prosty, a perfekcyjny. I ten cudny syrop do tego. I słoneczny kwiatek.
    Całość baaardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop rzeczywiście pasuje do niego idealnie. Do tego ładnie zastyga i można z niego zrobić śliczną, błyszczącą glazurę, rozsmarowując od razu na wierzchu :)

      Usuń
  9. Brzmi tak pysznie, że nie sposób się mu oprzeć. Cudowne zdjęcia.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Serek śmietankowy czyli twaróg czy homogenizowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj użyłam śmietankowego serka kremowego - takiego do kanapek, typu Bieluch albo Philadelphia. Ale sernikowy twarożek trzykrotnie mielony też się nadaje. Homogenizowany raczej nie.

      Usuń
  11. Prawdziwie wielkanocny sernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, przez ten miód i pomarańcze i mnie kojarzy się bardzo wiosennie i świątecznie :)

      Usuń
  12. jak to apetycznie wygląda... pobudziłaś do pracy moje ślinianki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wkradła się literówka: żonglować proporcjami a nie żąglować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność! Tak to jest jak pisze się po nocach ;))

      Usuń
  14. eleganki ten Twoj serniczek:) wyobrazam sobie jaki jets pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Miód, pomarańcze, odrobina likieru...i te zdjęcia - zapachniało wiosną :-) Czarujesz tutaj, po prostu czarujesz!

    OdpowiedzUsuń
  16. a wydawało mi się, że do świąt to jeszcze mnóstwo czasu... w każdym razie sernik wygląda arystokratycznie, w dodatku jest prosty w przygotowaniu, co szczególnie zdobywa moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda wyśmienicie;) Pomarańczowego sernika jeszcze nie próbowałam;)

    OdpowiedzUsuń
  18. To ile pieczesz ciast na Święta, jeśli wolno zapytać??? A że zaczynasz planowanie od słodkości, to wcale mnie nie dziwi - też tak robię :) U mnie na czele listy jest mazurek kajmakowy - więcej może nie być nic :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dornamo, sama zwykle piekę przynajmniej 4-5 ciast na święta, ale ilość wszystkich wypieków przygotowanych przez moją rodzinę spotykającą się przy świątecznym stole, często przekracza wszelkie normy przyzwoitości ;D

      Usuń
  19. MNie do takiego sernika dlugo nie trzeba namawiac :) Wyglada fantastycznie :) I az slinka leci na sam jego widok :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Co prawda komentarz pierwszy, ale śledzę Twoje przepisy od bardzo dawna. I jest! Jest pierwszy serniczek na moje włoskie realia (gdzie prawdziwego sera białego BRAK), który narobił mi ślinki jak nigdy! W tym tygodniu piekę, o tak! PS. Jakiej ricotty użyłaś Komarko? Pytam, bo tu gdzie mieszkam typów jest miliony i nie wiem czy zdać się na super delikatną, puszystą czy może na odrobinę gęstszą, "treściwszą"? Mogłabyś podać mi czego użyłaś z polskich półek sklepowych? Pozdrawiam i dzięki za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jula! :) A ja właśnie wróciłam z tych włoskich realiów pełnych fantastycznych smaków! :))) Chociaż twarogów rzeczywiście tam brak, ale za to ricotta i mozzarella przepyszne :)
      Swój sernik piekłam z ricotty Galbani (o ile pamiętam) tu dostępnej. Myślę, że ta gęsta będzie odpowiednia. Jeżeli jest bardzo delikatna i wilgotna, trzeba będzie ją trochę odsączyć przed dodaniem do ciasta. Aha, co jeszcze - z tych proporcji wychodzi malutki serniczek (taki na tortownicę 20 cm). Jeżeli ma być na większą ilość osób najlepiej zwiększyć proporcje. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  21. upiekłam!! to był mój pierwszy sernik w życiu..więc trochę go skiepściłam hehe..ale w smaku jest po prostu boski! dla mnie ciut za słodki..ale poćwicze i dojdę do perfekcji:) Bardzo dziękuję Ci za ten przepis.. od dłuższego czasu zbierałam się do sernika, ale utkwilo mi w glowie z dziecinstwa( mojej mamie zawsze kamien i zakalec wychodzil hehe) ze to straaasznie trudne ciasto:)pozdrawiam świątecznie

    OdpowiedzUsuń