Placek ze śliwkami na kruchym spodzie

30 sierpnia 2008

placek ze śliwkami na kruchym spodzie

Mogę się oszukiwać, że to jeszcze lato, że być może będzie jeszcze bardzo ciepło i słonecznie, ale kiedy codziennie przybywają do domu nowe, pełne kosze śliwek, których nie nadążamy przerabiać, a pod śliwą w ogrodzie wciąż jest fioletowo od spadających dojrzałych owoców, to nieodmienny znak, że zaczyna się jesień. Bo śliwka to dla mnie symbol odchodzącego lata. Nie cieszę się z tego tak bardzo, bo jestem ciepło- i światłolubna i przerażają mnie jesienne chłody, wiatry, słota i dni bez promienia słońca. Z drugiej strony to czas świętowania urodzin moich i dużej grupy moich przyjaciół, czas powakacyjnych spotkań, kasztanów, kolorowych liści, pejzaży niczym z impresjonistycznych obrazów, a w kuchni pora szarlotek, pieczonych jabłek i śliwek, śliwek, śliwek...

Postanowiłam więc stawić czoło nadchodzącej jesieni nowym ciastem ze śliwkami. Przepis na placek na shortbread'owym spodzie zanotowałam sobie z bloga Tartelette już w tamtym roku, ale z bliżej nieokreślonych a zapomnianych już dawno przyczyn nie wypróbowałam go wówczas. Zawsze mam dylemat czy upiec placek ze śliwkami na bazie ciasta biszkoptowego/ucieranego czy też kruchego. Śliwka jest tym owocem, który świetnie smakuje w obu wersjach i zwykle zajmuje mi chwilę zanim podejmę ostateczną decyzję (kto z Was jest typową zodiakalną Wagą na pewno wie co mam na myśli ;)). Przepis, który wypróbowałam dzisiaj, położył w końcu kres moim dylematom, bo oto w jednym cieście mamy jednocześnie kruchy maślany spód i waniliowe, wilgotne ciasto ucierane, w którym zatopione są soczyste śliwki! Przyznam się, że to najlepszy placek ze śliwkami jaki do tej pory jadłam. Wypróbujcie koniecznie! 


placek ze śliwkami na kruchym spodzie

Placek ze śliwkami na kruchym spodzie:

kruchy spód -
225 g mąki,
60 g cukru,
145 g masła

ciasto -

120 g masła,
125 g cukru,
1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
3 jajka,
75 g mąki pszennej,
50 g mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szklanki maślanki,
szczypta soli
śliwki

Składniki na spód zagnieść i wykleić ciastem spód blachy do pieczenia. Upiec w temp. 200 stopni na złocisto. Ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, stale ucierając. Mąki, sól, proszek do pieczenia i wanilię wymieszać i dodawać stopniowo do ciasta na przemian z maślanką. Ciasto wylać na ostudzony kruchy spód i ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 40 min. w temperaturze 185 stopni. Śliwki w jeszcze gorącym cieście posypać lekko cukrem kryształem (polecam też odrobinę cynamonu :)).

placek ze śliwkami na kruchym spodzie



Wszystkim jesiennym śliwkożercom polecam również:



Ciasto jogurtowo-śliwkowe






Paj śliwkowy

11 komentarzy

  1. Komarko, rzeczywiście przepis bardzo ciekawy i godny wypróbowania. Co do cynamonu w cieście śliwkowym, to postępuję tak od niedawna. Powiedziała mi o tym koleżanka, która spędziła jakiś czas we Francji i mówiła, że tam zawsze gospodynie dodają cynamon do ciasta ze śliwkami. Pewnego razu tak właśnie zrobiłam i byłam zachwycona połączeniem smaku cynamonu i śliwek

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, cynamon pasuje cudownie do śliwek, tak samo jak do jabłek. Ja uwielbiam cynamon i staram się go przemycić do czego się tylko da ;)A do ciast z owocami obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Komarko, jakże sliczne to ciasto.Koniecznie muszę wyprobowac, bo śliwki uwielbiam.

    Kochana ja jako zodiakowa Waga wiem co masz na mysli mowiąc o zastanawianiu się nad przepisem :)
    Komarko , z ktorego miesiąca jestes ? :))
    Pozdrawiam mocno.
    Październikowa Majana

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę cudownie, chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko, ja też jestem z października - z samego początku miesiąca :) A brak zdecydowania to moja zmora! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A podobno Byki są zdecydowane ,ale nie dotyczy to wypieków :D Zresztą czy to możliwe jak 10 ulubionych blogach w jeden dzień pojawia się 12 pięknych ciast?Niemożliwe ,Komarko!
    A twoje ciasto śliczne ,aj śliczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Codziennie kupuję śliwki i codziennie moja mała córcia rozprawia się z nimi z wielkim smakiem. Wygląda na to, że tym razem matka się nimi zajmie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. przywiozlam dzisiaj z dzialki torbe sliwek, wiec trzeba je jakos smacznie spozytkowac :)
    tym czasem objadalm sie tortem jablkowym :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Komarko, jesli masz za duzo sliwek to ja chetnie sie nimi zajme bo u nas sliwki ani nawet pol:(
    I malym kawalkiem ciasta rowniez;)
    Pzdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm...pychota:) uwilbiam sliwki wiec napewno wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jescze nigdy nie prubowalam na kruchym spodzie ale bardzo mi sie fotka podoba!

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.