Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Chleb z Vermont na zakwasie z pestkami dyni

30 maja 2017


Jeżeli ktoś chciałby zacząć przygodę z pieczywem na zakwasie, teraz jest na to najlepsza pora. O tej porze roku chyba najłatwiej wyhodować dobry, aktywny zakwas, bo w ciepłe, słoneczne dni nie tylko nam chce się żyć, ale i dzikie drożdże rosną i zachowują się jak szalone. Sama nie piekę chleba regularnie (niestety), ale od czasu do czasu lubię przypomnieć sobie, jaka to wielka przyjemność wyjąć z pieca, pachnący, wyrośnięty, chrupiący bochenek własnej roboty, szczególnie kiedy jest to pieczywo na zakwasie. Taki na przykład codzienny chleb z Vermont na zakwasie z pestkami dyni (Vermont sourdough).
czytaj

Ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką

25 maja 2017

kruche ciasto z rabarbarem, malinami i waniliową pianką

Sezon rabarbarowy w pełni, więc ciasto z rabarbarem pojawić się musi! Późno w tym roku, ale wszystko wydaje się spóźnione na skutek tych dziwnych anomalii pogodowych na początku maja. A ja jak zawsze, czekałam najpierw na swojski, ogrodowy rabarbar. Krzak to stary, lekko już zdziczały, z zielonymi, a nie rozkosznie różowymi łodygami, jakimi może poszczycić się rabarbar malinowy. Smakuje tak samo dobrze i "rabarbarowo", jak każdy inny, ale zawsze kręcę nosem na jego kolor, szczególnie po upieczeniu. Trochę z tego powodu, a trochę dlatego, że w zamrażalniku zalegała jeszcze porcja mrożonych malin z tamtego roku, połączyłam w cieście rabarbar z malinami i była to bardzo dobra decyzja!
czytaj

Zupa krem ziemniaczano-szczawiowa

23 maja 2017

zupa krem ziemniaczano-szczawiowa z chipsami i jajkiem

Ulubiona wiosenna szczawiowa trochę inaczej. Nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby ją zmiksować, a okazuje się, że z dodatkiem sporej ilości ziemniaków, można zrobić bardzo fajną, aksamitną zupę krem. I może nie ma szczególnie atrakcyjnego koloru, to w towarzystwie pokruszonego jajka na twardo, (koniecznie) domowej roboty chipsów z ziemniaków i jadalnych kwiatów (u mnie kwiatu czosnku niedźwiedziego) lub ziół, prezentuje się bardzo przyjemnie i co najważniejsze - jeszcze przyjemniej smakuje.
czytaj

Grzybek litewski

19 maja 2017

omlet biszkoptowy grzybek litewski

Kiedyś, dawno, dawno temu, na samym początku blogowania, opowiadałam Wam o pierwszej potrawie, którą potrafiłam przyrządzić samodzielnie, a którą to potrawą był najprawdopodobniej omlet "grzybek". Długo byłam przekonana, że omlet grzybek to nasza mała rodzinna tradycja, z recepturą przekazywaną słownie z pokolenia na pokolenie. Tymczasem okazało się, że jest to znana litewska/kresowa potrawa - w "Kucharce Litewskiej" cały podrozdział (w rozdziale "Potrawy jajeczne, grzybki, naleśniki i różne ciastka z patelni") poświęcony jest grzybkom i nie chodzi tu wcale o potrawy z darów lasu, ale właśnie o pyszne, puchate omlety :)
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.