Every Cake You Bake

Pages

  • Home
  • O mnie
  • Współpraca

Pages

  • Szukaj
  • Blog
  • podróże
  • europa _
  • azja _

Ciasto ananasowe

15 maja 2017

ciasto ananasowe koliber z bananami i kremem twarożkowym

Ananasowe, a właściwie egzotyczne, bo są w nim też banany, przyprawy korzenne i odrobina kokosa. Zanim na dobre pojawią się nasze rodzime owoce sezonowe, takim soczystym ciastem umilam sobie ten czas oczekiwania. Przepis na ciasto ma rodowód amerykański i oryginalnie nazywane jest ciastem koliber (hummingbird cake), a występować może w różnych wydaniach, najczęściej w formie tortu, przekładanego kremem twarożkowym. To moje jest bez napinki - po pierwsze jest "odcukrzone", jak zawsze w przypadku wypieków amerykańskich, a po drugie, tutaj to proste ciasto na niedzielę, tylko na wierzchu posmarowane kremem, do dzielenia na dowolne kawałki, do wzięcia na piknik lub zjedzenia do popołudniowej herbaty.
czytaj

Sałatka z pieczonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

11 maja 2017

Sałatka z pieczonych zielonych szparagów z sezamem, jajkiem, pomidorkami i bekonem

Słońce i lato wprost bije z tej sałatki - pierwsze co przyszło mi na myśl, kiedy zobaczyłam ją na blogu u Tieghan. I jeszcze bardziej zachciało mi się jej spróbować, na przekór temu co za oknem. Zaklinanie rzeczywistości jedzeniem, to może właśnie to, bo po kilku dniach majowych (sic!) śnieżyc, ulew i przeraźliwego chłodu, w końcu wyszło słońce (choć z ciepłem wciąż nie ma szału ;))!
czytaj

Pierogi z serem i sosem pomarańczowym

8 maja 2017

pierogi z serem i sosem pomarańczowym na słodko

Jadłam je ostatnio na targach gastronomiczno-hotelarskich w Ostródzie. Niby zwykłe, wszystkim znane (przynajmniej z dzieciństwa) pierogi z białym serem na słodko, ale jak ten pomarańczowy sos dobrze im robi, oj jak dobrze! Ten smak chodził za mną cały czas tak, że od razu nalepiłam ich w domu całą furę i uznałam, że są jak najbardziej warte pokazania również na blogu.
czytaj

Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

2 maja 2017

zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

Można powiedzieć, że mój romans z czosnkiem niedźwiedzim został nieśmiało rozpoczęty :) Odkąd został posadzony w ogrodzie jakieś dwa lata temu, w końcu doczekałam się takiego zbioru, że mogłam zrobić z liści coś bardziej konkretnego niż wkrojenie odrobiny do wiosennego twarożku (który bardzo lubię :)). Czosnek ładnie rozrasta się, więc liczę na to, że już w przyszłym roku będę mogła przygotować z niego nawet jakieś przetwory (np. pesto) :) Tymczasem wiosenna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim.
czytaj
nowsze starsze
Subskrybuj: Posty (Atom)

Witaj na moim blogu!

Witaj na moim blogu!

Polecam

Sałatka z kurczakiem i awokado

Etykiety

Boże Narodzenie S'kott Walentynki Wielkanoc azjatyckie chlebki słodkie chleby i bułeczki ciasteczka ciasto bezowe ciasto biszkoptowe i ucierane ciasto drożdżowe ciasto filo ciasto francuskie ciasto kruche cukinia cytrusy czarny bez czekolada desery dynia fiołki grzyby jabłka jajka karnawał kokos kuchnia polska kulinarne pocztówki z podróży kurczak letnie grillowanie lody mak makarony mango mięsne mufiny i babeczki napoje i drinki orzechy placki naleśniki pierogi po grecku podróże pokrzywa przetwory rabarbar recenzje ryba sałatki serniki tarty słodkie i wytrawne torty truskawki wegetariańskie wydarzenia z natury zapiekanki i pizza zioła przyprawy dodatki zupy śliwki śniadanie

Popularne wpisy

  • Kiedy Św. Marcin na białym koniu jedzie... Warsztaty kręcenia rogali marcińskich w Poznaniu
  • Dżem z owoców świdośliwy
  • Pampuchy z jagodami
  • Karmuszka - zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Archiwum

Formularz kontaktowy

instagram @everycakeyoubake

© Every Cake You Bake.
Theme by Eve.