Główny składnik dzisiejszej sałatki/przekąski/przystawki zebrałam wczoraj w ogrodzie :) Tak tak, w styczniu, w środku mroźnej (i śnieżnej w końcu) zimy, w niektórych zakątkach ogrodu wciąż jest zielono. Świetnie czuje się szałwia, której zimno nie straszne, ciągle jeszcze zielona kępka tymianku i oczywiście ogrodowy król zimy - jarmuż. Dopiero teraz, po przemrożeniu można docenić jego wszystkie walory smakowe w kuchni, a "jarmużowy zagajnik" przyprószony śniegiem i szronem w ogrodzie wygląda jak wytworna zimowa dekoracja.
Dzień dobry, witajcie w nowym roku :) To pierwszy wpis z datą 2016, więc na początku chciałabym życzyć Wam nowych wyzwań, zrealizowania nowych planów i marzeń i samych dobrych dni. A jeżeli nie uda się spełnić tego wszystkiego, niech ten rok będzie po prostu spokojny, słoneczny i bardzo bardzo smaczny :)
Kochani,
wszystkim Wam, którzy zaglądacie tu regularnie, często, czasami, z przypadku lub od święta, chciałabym życzyć pięknych, beztroskich, pełnych radości, ciepła i spokoju świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku. Delektujcie się do woli najwspanialszymi na świecie, naszymi polskimi daniami wigilijnymi i świątecznymi, bo następne takie zdarzą się dopiero za rok :)
Wesołych świąt!
Do świąt zostały już tylko niecałe trzy dni - przygotowania ruszyły pełną parą, a ja mam dla Was jeszcze jeden typowo świąteczny przepis. Wigilia nie może się obyć bez przynajmniej jednego dania słodkiego. Nie znam zupełnie śląskich makówek, nie podawało się u nas w rodzinie także klusek z makiem ani zupy migdałowej. Na naszym wigilijnym stole za to muszą być zawsze wileńskie śliżyki, pierożki z makiem, ale bywają też łamańce z makiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)