Chyba definitywnie skończyła się już ta część jesieni, którą nazywamy polską złotą jesienią, a jej miejsce zajęła na dobre szara i mglista. Kulinarnie też dzielę jesień na dwie części - tę, która zabiera ze sobą jeszcze część lata, z ostatnimi letnimi owocami i warzywami, z ciastami malinowymi, śliwkowymi, morelowymi i gruszkowymi, z daniami pełnymi pysznych jeszcze pomidorów, bakłażanów i grzybów. Letnie zapasy kończą się powoli i za chwilę do kuchni wkroczą dynie, orzechy, owoce suszone, czekolada i cała masa aromatycznych przypraw korzennych. Moim ostatnim wypiekiem tej pierwszej części jesieni jest kruszonkowe ciasto ze śliwkami.
Nie znam nikogo, kto nie przepadałby za kruszonką. Kruszonka sprawdza się chyba w każdym rodzaju ciasta - od klasycznego połączenia z ciastem drożdżowym, po ucierane ciasta z owocami i serniki. Dla tych, którzy kochają kruszonkę ponad wszystko - w tym cieście występuje ona podwójnie - nie tylko zarumieniona na wierzchu, ale i w środku, jako rozkoszny element chrupiący pomiędzy budyniem i śliwkami. Do tego jest to prawdziwie jesienna kruszonka - orzechowo-cynamonowa z dodatkiem płatków migdałowych. Tym ciastem żegnam się już ze śliwkami i idę przywitać w kuchni dynie ;)
Ciasto ze śliwkami, budyniem i podwójną kruszonką:
(wg taste.com.au)
2 szklanki mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g masła,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią,
1 budyń waniliowy + 2 szklanki mleka,
1/4 szklanki migdałów w płatkach,
ok. 10 śliwek
kruszonka -
1/4 szklanki cukru brązowego,
2/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 szklanki mąki,
25 g zimnego masła
Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto trzeba wyjąć z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub cukrem waniliowym na puszysty, jasny krem. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając na najwyższych obrotach robota po dodaniu każdego.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej na przemian z mlekiem w dwóch partiach. Wymieszać wszystko delikatnie, tylko do czasu, aż składniki połączą się.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy.
Cukier brązowy, orzechy włoskie i cynamon wymieszać i połową mieszanki posypać ciasto w tortownicy. Na kruszonce ułożyć budyń tak, aby zakrywał całą powierzchnię ciasta, a na nim ułożyć wypestkowane i pokrojone w kawałki lub całe połówki śliwki. Wszystko przykryć pozostałą połową ciasta.
Do pozostałej części kruszonki dodać mąkę i masło. Opuszkami palców rozcierać wszystko, aż powstaną grudki. Dodać płatki migdałowe i taką kruszonką posypać wierzch ciasta.
Piec godzinę i 30 minut, do suchego patyczka (jeżeli kruszonka zacznie rumienić się zbyt mocno - wierzch przykryć luźno folią aluminiową).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Od jakiegoś czasu nie jem ciast ze sliwką..
OdpowiedzUsuńA co się stało? Jakaś śliwkowa alergia? ;)
UsuńKupiłaś mnie tą podwójną kruszonką :)
OdpowiedzUsuńA co z tym budyniem robimy? Bo jakoś nie mogę doczytać. Ciasto trafia na moja listę do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńBudyń gdzieś mi uciekł! ;) Już uzupełniłam w przepisie - budyń idzie na tę pierwszą kruszonkę, a na warstwie budyniowej układamy śliwki.
UsuńDziękuję!Ciasto wygląda pysznie!
UsuńOjoj teraz karmię piersią ale następny sezon śliwkowy będzie mój:-) mniami :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję maluszka! :) A na pewno odbijesz sobie wszystko w następnym sezonie :)
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńjakiego aparatu używasz do robienia zdjęć?
OdpowiedzUsuńCanon EOS 550D + EF 100mm i 50mm
Usuńpytam bo zdjęcia są przepiękne. Wiem że dobre zdjęcie to nie tylko aparat ale wizja, przygotowanie, sztuka, talent, który Ty Komarko z całą pewnością posiadasz! Pozazdrościć :)
OdpowiedzUsuńJest tu nieco nieścisłości z kruszonką. Najpierw jest napisane, żeby wymieszać cukier z cynamonem i posypać. A w kolejnym zdaniu, że to jest kruszonka.
OdpowiedzUsuńPotem, żeby do masła dodać cukier i zrobić kruszonkę...poza tym z 25gram masła nie wyjdzie tyle kruszonki ile jest na zdjęciu.
Zatem, w połowie ciasta jest kruszonka czy nie?