Szarlotka z orzechami i krówką

18 września 2019

krucha szarlotka z orzechami i krówką

Odkąd tylko powiało pierwszym jesiennym chłodem, deszczem i wiatrem, chodziła za mną szarlotka, jabłecznik - po prostu ciasto z jabłkami. Takie, które piekąc się wypełnia mieszkanie ciepłą, komfortową aurą, i przywołuje same dobre, przyjemne wspomnienia, niezależnie od tego, co dzieje się na zewnątrz. Zamarzyła mi się szarlotka na sprawdzonym kruchym cieście, ze szczodrą garścią orzechów i cynamonu. A co, jeśliby dodatkowo polać upieczone ciasto ciepłym sosem krówkowym? O tak, tego właśnie mi trzeba na te chłodne wrześniowe dni :)

Kruche ciasto do szarlotki, to ciasto z kultowego pleśniaka - sprawdza się niezawodnie za każdym razem, kiedy przychodzi ochota na szybkie kruche z blachy. Tym razem wykorzystałam same żółtka do ciasta (białka zostały jak zwykle zamrożone na później), ale można też wykorzystać białka do ubicia z cukrem na pianę i nałożyć ją na jabłka przed posypaniem orzechową kruszonką. Do kruszonki można dodać również inne orzechy.

krucha szarlotka z orzechami i krówką

krucha szarlotka z orzechami i krówką

krucha szarlotka z orzechami i krówką

Szarlotka z orzechami i krówką: 

kruche ciasto -
200 g zimnego masła,
4 żółtka,
3 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki miałkiego cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2-3 łyżki lodowatej wody

kruszonka - 
2 łyżki cukru brązowego,
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

nadzienie - 
6-8 dużych jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówki),
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki cukru brązowego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

sos krówkowy - 
150 g krówek,
3 łyżki śmietanki kremówki

Przygotować ciasto - zimne masło posiekać z mąką z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i żółtkami. Dodać 2-3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Uformować 2 kule, owinąć folią i zostawić w lodówce na około godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie - jabłka obrać i pokroić na plastry. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon i cukier brązowy i wszystko delikatnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Prostokątną blachę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Zetrzeć na tarce połowę schłodzonego kruchego ciasta i rozłożyć równomiernie na spodzie blachy. Ciasto posypać mąką ziemniaczaną i ułożyć jabłka. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem brązowym i orzechami. Ułożyć na jabłkach. Piec 45 minut.

Krówki włożyć do rondla. Dodać śmietankę kremówkę i mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Sosem krówkowym polać lekko ostudzoną szarlotkę.

krucha szarlotka z orzechami i krówką

krucha szarlotka z orzechami i krówką

4 komentarze

  1. Biorę ❤ W takim wykonananiu to musi być boskie. Będzie weekendowe ciasto 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniałe ❤ Będę z przyjemnością powtarzać. Jak ja się cieszę, że uchował się jeszcze kawałeczek 😉

      Usuń
  2. wygląda obłędnie. I ta polewa krówkowa mmmmmmmmniam. Samych krówek nie lubię, ale polewę już tak

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robie z mala modyfikacja zeby spod byl bezglutenowy i bezmleczny :) Dziekuje za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.