Babeczki orzechowe

10 kwietnia 2019

babeczki orzechowe z orzechami laskowymi i polewą czekoladową

Baby, babki już niedługo rozsiądą się na świątecznych stołach. Ja, oprócz tej tradycyjnej, pięknie wyrośniętej, muślinowej baby drożdżowej, mam też słabość do mini babeczek. Mini babeczki znajdują się w wielkanocnym koszyczku, w wielkanocnych stroikach i dekorują talerz na stole każdego ze świątecznych gości. Mam dla Was propozycję wielkanocnych babeczek orzechowych z orzechami laskowymi i lśniącą, czekoladową polewą.

Z tego przepisu można upiec tradycyjną dużą babę lub ok. 24 mini babeczki. Bardzo smaczne babeczki z żyłkami orzechowo-cynamonowego krokantu w środku. Ważne żeby orzechy były dobrze uprażone - wtedy ich smak i zapach jest dużo bardziej wyrazisty. Upieczone babeczki można też polukrować, ale zdecydowanie najlepiej smakują z polewą czekoladową.

babeczki orzechowe z orzechami laskowymi i polewą czekoladową

babeczki orzechowe z orzechami laskowymi i polewą czekoladową

babeczki orzechowe z orzechami laskowymi i polewą czekoladową

Babeczki orzechowe:
(wg Yotam Ottolenghi, Helen Goh - Słodko)

250 g kwaśnej śmietany,
130 g jogurtu (najlepiej greckiego),
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
250 g cukru,
250 g miękkiego masła,
1 łyżka rumu lub brandy,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
460 g mąki,
1 łyżeczka soli,
10 g orzechów laskowych grubo posiekanych

krokant orzechowy - 
80 g orzechów laskowych,
80 g cukru brązowego,
1 i 1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki soli

polewa czekoladowa - 
100 g czekolady deserowej,
50 ml śmietanki kremówki

Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni, aż zaczną się rumienić i pachnieć.
Ostygnięte orzechy na krokant przełożyć do malaksera, dodać cukier brązowy, cynamon i sól. Wszystko zmiksować na drobne okruchy.

Kwaśną śmietanę wymieszać z jogurtem i sodą. Odstawić na 15 minut, aż mieszanina spieni się.

Jajka zmiksować z cukrem przez minutę. Dodać miękkie masło i jeszcze raz wszystko zmiksować.

Do jogurtu ze śmietaną i sodą dodać rum lub brandy oraz ekstrakt waniliowy i dodać do mieszaniny jajecznej. Zmiksować na gładką masę.

W oddzielnej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę maślano-jajeczną i krótko przemieszać, aby składniki połączyły się.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Połowę ciasta nałożyć do wysmarowanej masłem dużej formy na babę lub na mini-babeczki (najlepiej robić to z pomocą rękawa cukierniczego). Ciasto posypać połową krokantu orzechowego i przykryć pozostałym ciastem. Na wierzch wysypać resztę krokantu (można zostawić garść do dekoracji babeczek) i lekko docisnąć.

Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w przypadku dużej babki i 25 minut w przypadku mini babeczek. Wyjąć z formy i ostudzić.

Zrobić polewę czekoladową. Śmietankę podgrzewać do zagotowania. Gorącą zalać połamaną na kawałki czekoladę. Kiedy rozpuści się, dokładnie wymieszać na gładką masę.

Ostudzone babeczki oblać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami i pozostałym krokantem orzechowym.

babeczki orzechowe z orzechami laskowymi i polewą czekoladową

babeczki orzechowe z orzechami laskowymi i polewą czekoladową

4 komentarze

  1. Koniecznie do zrobienia :)
    Ale w jakiej temperaturze piec ?
    W 180 st C wystarczy ?
    W przepisie te dane gdzieś uciekły :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O, rzeczywiście temperatura gdzieś uciekła ;) W 200 stopniach - już poprawiłam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo zachowują świeżość? W sensie jak wcześnie mogę je upiec żeby na Święta jeszcze były dobre? Czwartek? Piątek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy zawsze trochę wysuszają ciasto, ale z kolei polewa chroni przed czerstwieniem. Myślę, że pieczenie ich w piątek będzie ok.

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.