Ciasto z kurkumą i czerwonymi pomarańczami

30 stycznia 2019

odwrócone ciasto z kurkumą i czerwonymi pomarańczami

Stęskniłam się już okropnie za ciastami ze świeżymi owocami, a za nami dopiero połowa zimy! Jak dobrze, że zimą tę lukę zapełniają cytrusy, więc w styczniu wyciskam z nich co tylko się da i w daniach wytrawnych i w deserach. A kiedy w sklepach pojawiają się pomarańcze czerwone, nazywane też krwistymi, kupuję je hurtowo, żeby poza tłoczeniem z nich pysznego soku, napatrzeć się na ich wyjątkowo urodziwy przekrój. Doskonale sprawdzają się w tzw. ciastach odwróconych, kiedy czerwone plasterki pomarańczy stają się naturalną dekoracją.

Moje dzisiejsze maślano-cytrusowe ciasto aż kipi od wibrujących kolorów, bo poza czerwonymi pomarańczami dodałam do niego barwiącą na intensywny żółty kurkumę. Hiper zdrową kurkumę, szczególnie zimą, staram się dodawać do wszystkiego, a w przypadku ciasta mile zaskoczył mnie fakt, że jej smak i aromat tak dobrze pasuje do cytrusów. To prawdziwy, zimowy zastrzyk koloru i energii - bardzo polecam :)

odwrócone ciasto z kurkumą i czerwonymi pomarańczami

odwrócone ciasto z kurkumą i czerwonymi pomarańczami

Ciasto z kurkumą i czerwonymi pomarańczami:
(wg Cooking on the weekends)

1 i 1/2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
200 g stopionego masła,
4 jajka,
1/4 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub mleka,
2 łyżeczki mielonej kurkumy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 - 3 czerwone pomarańcze, 

W misce przesiać i wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i kardamon.
W oddzielnej misce rózgą kuchenną wymieszać jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym.

Maślankę, jogurt lub mleko wymieszać z kurkumą.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć plastry pomarańczy tak, aby ściśle przylegały do siebie i pokryły całe dno tortownicy.

Do miski z suchymi składnikami wlać masę jajeczną i maślankę/jogurt/mleko z kurkumą. Mieszając łopatką lub łyżką, dodawać stopione masło. Wymieszać wszystko do połączenia się składników.

Ciasto wylać na pomarańcze i wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu zostawić w tortownicy na przynajmniej 10 minut.
Przełożyć na talerz do góry dnem, aby pomarańcze znalazły się na wierzchu.

odwrócone ciasto z kurkumą i czerwonymi pomarańczami

odwrócone ciasto z kurkumą i czerwonymi pomarańczami

3 komentarze

  1. Cytrusy i kurkuma - superzdrowe połączenie. I słoneczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i wygląda obłędnie chociaż moje sycylijskiej pomarancze nie były aż tak czerwone i musiałam szukać tych najbardziej krwistych miejsc;) w smaku pyszne. Dziękuje za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.