Chleb owsiano-miodowy

6 czerwca 2018

drożdżowy chleb owsiano-miodowy

Mam nadzieję, że dobrze znieśliście ostatnią, majową falę upałów :) Dla mnie, jako fance ekstremalnych temperatur na plusie, to było bardzo miłe zaskoczenie i ciągle mam nadzieję na więcej! Jedynie blog w tym czasie trochę ucierpiał z braku zainteresowania, bo kąpiele słoneczne całkowicie zawojowały kuchenne aktywności i kulinarnie spędziłam ten czas przy ulubionym chłodniku litewskim, z dala od kuchenki i piekarnika. I z dala od komputera, bo kto wpatrywałby się w ekran monitora, kiedy wszystko dookoła kwitnie jak szalone :) Ale już się poprawiam i zanim zagoszczą tu na dłużej truskawki i inne owoce sezonowe, polecę Wam coś zdrowego, np. na śniadanie - chleb owsiano-miodowy.

Prosty do wykonania, drożdżowy chleb na miodzie, z dodatkiem mąki owsianej. Nie przejmujcie się, jeżeli takiej mąki nie macie akurat pod ręką - wystarczą zwykłe, górskie płatki owsiane (zakładam, że te zawsze są w kuchennej szafce :)) i blender. Zmielone płatki z powodzeniem zastąpią gotową mąkę owsianą. Chleb owsiano-miodowy najlepiej smakuje na świeżo, posmarowany masłem, z konfiturą lub miodem.

drożdżowy chleb owsiano-miodowy

drożdżowy chleb owsiano-miodowy

drożdżowy chleb owsiano-miodowy

Chleb owsiano-miodowy:

250 g mąki chlebowej pszennej,
180 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych,
20 g świeżych drożdży,
50 g stopionego masła,
1/4 szklanki + 2 łyżki miodu,
1 szklanka mleka,
1/3 szklanki wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki płatków owsianych

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki ciepłego mleka. Wszystko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Do pozostałego mleka dodać wodę i lekko pogrzać. Stopione masło wymieszać z 1/4 szklanki miodu.

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane i wymieszać z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i dodawać mleko z wodą, zagniatając ciasto. Na koniec dodać masło z miodem i dobrze wyrobić ciasto zagniatając lub wyrabiając hakiem robota kuchennego. Jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać 2-3 łyżki mąki pszennej.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść na oprószonym mąką blacie. Uformować bochenek lub przełożyć do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Podgrzać pozostały miód i posmarować nim wierzch wyrośniętego chleba. Posypać płatkami owsianymi. Piec 50 minut, aż chleb ładnie zarumieni się.

drożdżowy chleb owsiano-miodowy

drożdżowy chleb owsiano-miodowy

4 komentarze

  1. Śliczny ❤️ Chętnie upiekę ☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, codziennie wyczekiwałam pani nowego wpisu na blogu. UWIELBIAM PANIĄ PRZEOGROMNIE, a chlebek na pewno upiękę bo kocham wszelkie pani przepisy, nie wiem czy moi rodzice nie przytyją przypadkiem od ilości ciast i innych posiłków które pzryrządzam z pani przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za miłe słowa :) Mam nadzieję, że z wagą rodziców będzie wszystko w porządku, bo staram się piec i gotować jak najzdrowiej :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.