Ciasteczka twarogowe ze Wschodu

28 lutego 2018

ciasteczka twarogowe ze Wschodu

Co do nazwy, to ciastkami twarogowymi ze Wschodu nazywałam je sama, bo najczęściej widuję je na stronach rosyjskojęzycznych. Nie mam pojęcia, jak właściwie i oryginalnie mają na imię, bo Olia Hercules na przykład nazywa je ciasteczkami berlińskimi (choć podejrzewam, że ta nazwa może być określeniem z rodzaju naszej ryby po grecku ;)), a jeszcze spotkałam się z nazwą, która najbardziej mi się podoba i która pasuje jak ulał do kształtu ciasteczek - gęsie łapki :) Kto wie, skąd naprawdę pochodzą składane fikuśnie ciastka twarogowe, czy widział je kiedyś w Berlinie i jak oryginalnie się nazywają, chętnie posłuchami i dowiem się więcej.

Tak czy inaczej, lepiej nie rozwodzić się nad ich nazwą, tylko od razu zabrać się za pieczenie! Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu, a po upieczeniu zaskakują wyglądem i smakiem. Chociaż nie raz miałam do czynienia z ciastem twarogowym (np. przy tym cudownym paju ze śliwkami), to za każdym razem jestem tak samo zaskoczona, że ciasto z twarogu, mąki i masła po upieczeniu, w jakiś cudowny sposób zamienia się w listkujące ciasto, przypominające do złudzenia to francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru - cukrem obtaczane są jego kawałki dopiero przy składaniu. Użyłam do tego celu brązowego cukru trzcinowego, który ładnie skarmelizował się w trakcie pieczenia (a ciastka intrygująco mieniły się złotem w piekarniku :)), ale można też użyć zwykłego cukru białego. Tak jak ciastka francuskie, te twarogowe również najlepsze są na świeżo. Zresztą nie ma obaw - raczej nie uchowają się dłużej ;)

ciasteczka twarogowe ze Wschodu

ciasteczka twarogowe ze Wschodu

ciasteczka twarogowe ze Wschodu

Ciasteczka twarogowe:

200 g twarogu,
200 g mąki,
80 g masła lub margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
50 g cukru brązowego lub białego

Wszystkie składniki oprócz cukru przełożyć do miski lub na stolnicę. Masło lub margarynę rozetrzeć palcami ze składnikami suchymi, po czym szybko zagnieść jednolite ciasto (nie trzeba go długo wyrabiać).

Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować dosyć cienko na oprószonym mąką blacie. Wykrawaczem do ciastek wyciąć krążki o średnicy około 10 cm. Każdy krążek przytkąć jedną stroną do wysypanego na talerz cukru. Krążek złożyć na pół cukrem do wewnątrz. Przytknąć do cukru ponownie jedną stronę półkrążka i złożyć jeszcze raz na pół cukrem do wewnątrz. Złożone ciasteczko przytknąć do cukru raz jeszcze jedną stroną i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry.
W ten sam sposób złożyć pozostałe ciasteczka.

Piec 30-40 minut, aż ciasteczka zarumienią się na ciemnozłocisty kolor.

ciasteczka twarogowe ze Wschodu

ciasteczka twarogowe ze Wschodu

11 komentarzy

  1. Świetnie wyglądają, takie poskładane jak naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście wyglądają jak mini-naleśniki w kopertę :)

      Usuń
  2. Super :) Nieskomplikowany skład, ciekawe wykonanie. Mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do tego robią się błyskawicznie :)

      Usuń
    2. Pychotka ❤️ Gdy doczytałam, że ciasto przypomina to z paja, nie zwlekałam z przygotowaniem 😋 Uznałam, ze moj noworodek nie bedzie miec nic przeciw 👍 Swoją drogą paja z chęcią bym powtórzyła tylko czy mrożone śliwki się nadają?

      Usuń
  3. Jaki twarog sie nada? Trzeba cos mlec / mielic��?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejszy w kostce, rozdrobniony widelcem :) Ale gotowy mielony (tylko taki bez dodatków) też może być.

      Usuń
  4. Robiłam je już jakiś czas temu. Uwielbiam je :), przypomniałaś mi o nich.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba się na nie skusimy niedługo, bo wyglądają cudownie :) Zwłaszcza że uwielbiamy słodkości obtoczone cukrem ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ mi narobiłaś ochoty, Komarko, na te ciasteczka! A czy da radę zrobić ciasto z tzw. twarogu homogenizowanego? Ile go wziąć? Tu, gdzie jestem do wyboru mam jeszcze serek typu philadelphia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z twarożku homogenizowanego chyba nie wyjdą, ale z gęstszego śmietankowego typu philadelphia tak :) Co prawda do tych ciastek powinien być prawdziwy wiejski twaróg, ale robiłam podobne ciasto twarogowe z serka śmietankowego do innego ciasta i wyszło bardzo dobre :)

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.