Keks niezawodny

niedziela, 17 grudnia 2017

keks niezawodny z bakaliami

Jeszcze jedno ciasto, które poza makowcem i piernikiem najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Jeżeli z jakiś powodów nie zmieści się w bożonarodzeniowym menu, zawsze piekę go na Nowy Rok lub/i w karnawale. Chyba każdy kraj na świecie ma swoje ulubione, świąteczne ciasto z suszonymi owocami i bakaliami. Włosi mają swoje panforte, Brytyjczycy słynne Christmas fruit cake, a u nas w święta serwuje się keks.

Z keksem jest tak jak z rosołem i pomidorową - każda rodzina ma swoją własną, ulubioną recepturę i w każdym domu keks smakuje trochę inaczej. Pamiętam, jak szukałyśmy z mamą keksa idealnego - nie za słodkiego, nie za suchego, z proporcjonalną ilością bakalii do ciasta, takiego, którego próby upieczenia nie kończą się zwykle zakalcem. Z pomocą przyszła nam bliska sąsiadka, wręczając przepis na "keks niezawodny", taki który udaje się zawsze. Od tamtej pory keks niezawodny stał się naszym ulubionym ciastem z bakaliami, a przepis na niego jest jednym z najstarszych, spisanym odręcznie w zeszycie z przepisami.

Nie wiem, czy to stała proporcja składników, czy dodatek mąki krupczatki sprawia, że keks rzeczywiście zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny. Powędrował już do wielu moich znajomych, którzy dziękując za przepis, podzielają tę opinię, więc dzielę się też z Wami. Keks najlepiej upiec kilka dni przed świętami - im jest starszy, tym lepszy. A dojadanie świątecznego keksa po świętach, to jedna z najfajniejszych, poświątecznych przyjemności ;)

keks niezawodny z bakaliami

keks niezawodny z bakaliami

keks niezawodny z bakaliami

Keks:

250 g miękkiego masła,
250 g mąki krupczatki,
250 g cukru pudru,
250 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, figi, daktyle),
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki spirytusu lub rumu,
szczypta soli

Suszone owoce pokroić na małe kawałki i razem z rodzynkami zalać spirytusem lub rumem. Odstawić na 30 minut do nasiąknięcia.

Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na gładki, puszysty krem, dodając po jednym żółtku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie razem z alkoholem, w którym się moczyły.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym szpatułką delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do keksówki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny (do suchego patyczka wbitego w środek ciasta). Upieczony i ostudzony keks można polukrować lub oblać polewą czekoladową.

Keks najlepiej upiec kilka dni przed podaniem. Po upieczeniu zawinąć w folię i przechowywać w chłodnym miejscu.

keks niezawodny z bakaliami

keks niezawodny z bakaliami

12 komentarzy

  1. Zupełnie nie myślałam o keksie ale Twój przepis i Twoje zdjęcia tak bardzo zachęcają...😉

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie, ale w tym roku stawiam na sernik i makowiec
    kto wie, może się skuszę na Nowy Rok, bo swój przepis niestety gdzieś zapodziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo :) Keks na Nowy Rok pasuje idealnie :)

      Usuń
  3. Na taki keks zawsze mam chęć!
    Idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Można alkohol pominąć (choć w cieście nie jest wyczuwalny) i po prostu przelać bakalie wrzątkiem.

      Usuń
  5. Komarko, czy bakalie obtaczasz w mące przed zmieszaniem z resztą składników ? podobno dzięki temu nie opadają na dno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze :) Tych nie obtaczałam, bo były namoczone w rumie i tego rumu było trochę więcej, więc dodałam wszystko razem. Ciasto jest dość gęste, więc tak czy inaczej nie powinny opaść :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź i cudowne świąteczne inspiracje:-) Wesołych Świąt!!!

      Usuń
  6. Komarko, a jak zrobić takie piękne pomarańcze/mandarynki dekoracyjne? Proszę o przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowałam plastry pomarańczy, suszone morele i suszone ananasy (w kosteczkach) w syropie :) Syrop woda + cukier 1:1 gotowany do czasu, aż lekko zgęstnieje i wtedy wrzuciłam owoce i też gotowałam parę minut, aż zrobiły się szkliste :)

      Usuń
    2. Pięknie dziękuję!!!

      Usuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.