Jak zrobić pierogi z falbanką

jak zrobić pierogi z falbanką - dekoracyjnym brzegiem

Dzisiejszy wpis też jest wpisem na życzenie :) Za każdym razem, kiedy pojawiają się tutaj pierogi, powtarzają się pytania, jak zrobić pierogi z falbanką - dekoracyjnym brzegiem. Mam nadzieję, że ten wpis i filmik rozwieją wątpliwości, choć jak w każdej dziedzinie - trening czyni mistrza i najlepiej nauczyć się tego metodą prób i błędów na własnych pierogach. Mnie zajęło to sporo czasu :)

Niekwestionowaną mistrzynią robienia pierogów z falbanką w rodzinie była od zawsze moja ciocia. Każda Wigilia w dzieciństwie (bo wówczas zwykle lepiłyśmy pierogi wspólnie) była dla mnie powodem wielu frustracji, bo tak bardzo chciałam nauczyć się robić falbanki, a tak bardzo wtedy mi to nie wychodziło, mimo podpatrywania zwinnych rąk cioci, własnych prób i ćwiczeń. Ale z biegiem czasu okazało się, że z lepieniem pierogów z falbanką jest tak, jak z nauką języka obcego - wiele lat nauki, ćwiczeń i frustracji, aż pewnego pięknego dnia po prostu zaczynasz płynnie mówić i rozumieć :) Tak też pewnego pięknego dnia w końcu udało mi się zrobić pieroga z falbanką i od tego czasu potrafię lepić je w ten sposób nawet z zamkniętymi oczami :)

Poza walorami dekoracyjnymi, takie "falbankowanie" bardzo przydaje się, kiedy na raz robimy pierogi z różnym farszem - wtedy najłatwiej zaznaczyć każdy rodzaj pierogów innym sposobem sklejania brzegów.

Jak zrobić pierogi z falbanką?


Myślę, że film najlepiej przedstawia, jak zrobić tę słynną falbankę. Ale tłumacząc to na piśmie - najpierw dokładnie sklejamy brzegi pieroga klasycznie, a później kciukiem, pod pewnym kątem zaginamy i sklejamy brzeg dookoła. Po ugotowaniu ta falbanka świetnie się zachowuje, nie traci kształtu, a dodatkowo farsz pierogów zamknięty jest w środku solidniej, bo podwójnie.

jak zrobić pierogi z falbanką - dekoracyjnym brzegiem

jak zrobić pierogi z falbanką - dekoracyjnym brzegiem

16 komentarzy

  1. pirogów z rosołem jeszcze nie jadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te w rosole to dzyndzałki warmińskie z wołowiną. Coś jak kołduny - bardzo fajnie smakują w rosole :)
      http://www.everycakeyoubake.pl/2017/01/dzyndzalki-warminskie-z-wolowina.html

      Usuń
  2. fajny wpis, ta falbanka w sumie taka łatwa do wykonania :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to tylko tak skomplikowanie wygląda, a jak się już załapie, to bułka z masłem :)

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję Komarko 😘 Będę próbowała, nie ma to jak uczyć się od najlepszych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) I mam nadzieję, że teraz pójdzie Ci już jak po maśle :)

      Usuń
  4. A mi jakoś już za pierwszym razem wychodziły;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdolniacha! :) Ale ja zaczynałam tak około 10 roku życia - wtedy to było mega trudne :D

      Usuń
  5. piękne pierogi, ja nauczyłam się robić falbanki9ciut inna technika) jak byłam mała i z Babcia lepiłam , teraz mogę lepić nawet śpiąc, masz rację ćwiczenia czynią mistrza Komareczko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co dom to obyczaj i to jest najfajniejsze :)

      Usuń
  6. Serio? Jestem w szoku , ze to takie proste ! Cooo ja sie nakombinowalam jak zrobic taka koronke , ze hej ! Aaa tu prosze ... d z i e k u j e !
    Mam nadziej, ze mi wyjdzie za pierwszym razem i mam takie pytanie: co robisz z zostawionym ciastem (skrawki) ?
    Od dawna robie pierogi krojac ciasto nozem i nie zostaja mi skrawki ciasta , ktore kiedy ponownie uzywalam robilo sie twarde.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to pikuś, tylko trzeba załapać ten ruch palców :) A skrawki od razu zbieram pomiędzy wyciętymi krążkami, żeby nie wyschły i wrzucam do miski przykrytej folią, gdzie cały czas leżakuje sobie reszta ciasta i wałkuję jeszcze raz do wyczerpania składników :)

      Usuń
  7. Muuszę to przećwiczyć z moją córką, przyda się, gdy zrobimy różne farsze :)
    Pozdrawiam ciepło Komarko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wydaje się, że to takie proste patrząc na filmik :) przy następnej okazji spróbuję zrobić takie piękne falbanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak tutaj smacznie, muszę spróbować czy teraz wyjdą mi te falbanki, bo ciągle wychodzą mi grule.

    OdpowiedzUsuń